Közélet

GTTSZ-konferencia: az innováció lehet a növekedés motorja

A technológiai fejlődés hozzájárulhat a gyorsabb gazdasági növekedéshez és a versenyképesség javításához, hangzott el a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének (GTTSZ) konferenciáján. Az előadók között volt aki az együttműködés fontosságára, illetve a tőzsdei jelenlét előnyeire hívta fel a figyelmet, de az is elhangzott: Magyarországnak jelenleg egyik nagy tömbbe sem érdemes besorolnia, közvetítő, konnektor szerepre kell törekedni.

 

Nem képzelhető el a és a versenyképesség javulása sem a technológiai fejlődésből adódó lehetőségek kihasználása nélkül, mondta Horváth Bianka, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének (GTTSZ) elnöke a szervezet szerdai konferenciáján. Szerinte az innovatív technológiák társadalmunk mindennapjait áthatják és érdemben képesek hozzájárulni az életminőségünk javulásához. 

BÉT
Végh Richárd
Végh Richárd a magyar vállalatok tőzsdei jelenlétének előnyéről beszélt az eseményen / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Példaként felhozta, hogy kedd éjfélig kellett elfogadnunk az e-szja keretében elkészült adóbevallásunkat, amely kényelmes és komfortos online megoldás ma már életünk természetes része.

A GTTSZ olyan civil szervezet, amelynek kiemelt célja a gazdaság, a társadalom és az állam közötti híd szerep betöltése

- közölte a GTTSZ elnöke. A szövetség a közjóhoz kíván hozzájárulni szakmai fórumok, konferenciák rendezésével. 

Szalay-Bobrovniczky Vince államtitkár megjegyezte, hogy a szervezet 1992 óta végzett tevékenysége elősegíti a gazdaság és tudomány fejlődését, az innovációt, a munkahelyteremtést, az új technológiák népszerűsítését, az értékek létrehozását és védelmét. A digitalizáció korában a fejlődés, a fenntarthatóság, az innováció csak a társadalom, a tudomány és a technológia ökoszisztémájában valósulhat meg, vélekedett. 

Mint elmondta, a magyar kormány partnernek tekinti a civil szervezeteket, 

2010 és 2022 között évi 144 milliárd forintról 512,9 milliárd forintra, azaz több mint 3,5-szeresére nőtt a civil szervezetek állami támogatása.

 A NEA teljes keretösszege 2024-ben 13,899 milliárd forint, ami 2023. évi keretösszeghez képest több mint 25 százalékkal magasabb. A NEA indulásának évéhez, 2012-höz képest több mint a négyszeresére növekedett az alap teljes keretösszege.

Maradnak-e titkaink a XXI. században? Ezt a kérdést tette fel előadásában Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke. Bemutatta, hogy az adóhivatal ma már adattudományi módszereket alkalmazva, lényegében a teljes gazdaságra rálát. Mint mondta, az online felületek és csatornák térnyerésével semmit nem lehet nyom nélkül eltüntetni. Az adat kulcsszerepbe került az automatikus adatgyűjtés, a gépek közötti kapcsolat és az interaktív, online felületek révén.

Bemutatta a kormányzati szintű adatmenedzsmentet, illetve a adatvagyon-hasznosítását. Beszélt arról is, hogy 

képesek viselkedéstudományi módszerekkel, akár szövegelemzéssel is feltárni a csalárd szándékot egyes tranzakciók és komplex üzleti gyakorlatok mögött.

Kovács Árpád, a GTTSZ elnökhelyettese azt hangsúlyozta, hogy a gazdasági versenyben Európa vesztésre áll. Egy évtizede még a világgazdaság negyedét Unió teljesítménye folyamatosan zsugorodik, napjainkban növekedése stagnál, részesedése most valahol a tizennégy százalék körül tart. 

Magyarország ezt a helyzetet azzal jól tudja maga javára fordítani, ha nem sorol be egyik nagy tömbbe sem. Közvetítő, konnektor szerepet épít fel.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója arról beszélt, hogy a alapot biztosít a magyar vállalatoknak a további növekedéshez. Emellett a tőzsdei átláthatóság erősíti a bizalmat, versenyelőnyt jelent és az utódlás lebonyolításának sikeres megvalósítását is támogatja.

Magyarországon jelentős strukturális potenciál van arra, hogy a hazai megtakarítások a magyar vállalatok beruházási-, növekedési tőke- és forrás igényét nagyobb mértékben kielégítsék a tőkepiacon keresztül - közölte Végh.

 

GTTSZ Szalay-Bobrovniczky Kristóf Dr Horváth Bianka
Kapcsolódó cikkek