BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négy ország olvadozik a hőségben áram nélkül

Albánia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Horvátország érintett.

Összeomlott az áramszolgáltatási rendszer pénteken Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és a horvátországi Dalmáciában, leálltak a gyárak, nem működnek a jelzőlámpák, az emberek pedig légkondicionáló nélkül olvadoznak a hőségben.

LOENERSLOOT - Work on a high-voltage cable in Loenersloot. ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning netherlands out - belgium out (Photo by Sander Koning / Koning Photograp / ANP MAG / ANP via AFP)
Egyelőre keresik az áramkimaradás okát / Fotó: AFP

A Reuters tudósítása szerint 

a négy ország áramszolgáltatói egyelőre vizsgálják, hogy mi okozta a bajt.

Az albán Top Channel TV meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Montenegróban hibásodott meg egy rendszerösszekötő vezeték, hivatalos megerősítés azonban nem érkezett.

Az N1 regionális hírportál szerint tűz ütött ki egy vezetéken, ezért omlott össze a montenegrói áramszolgáltató rendszer, majd dominóként követte a többi.

Az biztos, hogy Boszniában nincs áram a fővárosban, Szarajevóban, valamint Banja Lukában és Mosztarban – ezt megerősítették a brit hírügynökség munkatársai. Megálltak a villamosok és a trolibuszok, nem működnek a jelzőlámpák, és a háztartásokban sincs áram. A helyi sajtó szerint ugyanez a helyzet az ország többi részében is.

Builders,Energy,In,Protective,Helmets,Inspect,Iron,Structure,Of,Power
Az áramkimaradás négy országot érint / Fotó: Shutterstock

Horvátországban Dalmácia maradt villamosenergia nélkül, Splitben megállt a forgalom, miután nem működnek a jelzőlámpák. Az állami tévé, a TV HRT tudósítása szerint az egész város szirénáktól hangos.

Az áramszolgáltató csak annyit közölt, hogy 

a fennakadást „nemzetközi zavar okozza, amely több országot érint.

A HEP közleménye szerint a szomszéd országokkal együttműködve elemzik a helyzetet.

Albániában a fővárosban, Tiranában és több más városban sincs áram.

A montenegrói áramszolgáltató egyelőre nem tudja, mikorra várható a javítási munkálatok befejezése. A térség országaiban azonban sorra dőlnek meg a melegrekordok, mindenhol vörös riasztás van érvényben, az áramkimaradások így komoly gondot jelentenek az embereknek, mert értelemszerűen a légkondicionálók és a hűtőszekrények sem működnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.