BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Kim Dzsongun
Észak-Korea
mérnökdandár
Phenjan
Ukrajna
Donyeck
háború
Oroszország
Vlagyimir Putyin

Japán és Dél-Korea riadót fújt a Putyin-Kim szövetség miatt

A két ország összefogása Kína oldalában is kezd tüskévé válni. A kölcsönös védelmi szerződés azt is jelzi, hogy Moszkva Ázsiában is hajlandó lenne olyan nyugati szövetségesek, mint Japán és Dél-Korea ellen vonulni.

Japán és Dél-Korea megkongatta a vészharangot az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködés elmélyülése miatt, miután Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun átfogó stratégiai szerződést kötött, amely magában foglalja az „nyugati agresszió” elleni kölcsönös segítségnyújtást is.

korea oroszország japán
Japán és Dél-Korea is aggódik Phenjan és Moszkva katonai szövetsége miatt / Fotó: AFP

Észak-Korea állami hírügynöksége csütörtökön hozta nyilvánosságra a megállapodás szövegét, amely tartalmazza a kötelezettségvállalást, hogy a kormányok „minden rendelkezésére álló eszközt” haladéktalanul bevetnek, hogy katonai segítséget nyújtsanak abban az esetben, ha valamelyik aláíró felet megtámadnák vagy megszállás alá kerülne.

A stratégiai partnerség a katonai együttműködés mellett a gazdasági kapcsolatok elmélyítését is megalapozza, mi pedig támogatjuk Phenjant abban, hogy ellenálljon az ENSZ Biztonsági Tanácsa illegális szankcióival szemben

– jelentette ki Putyin szerdán. Ennek ellenére a megállapodás magában foglalja, hogy a támogató beavatkozásoknak meg kell felelniük az ENSZ szabályrendszerének.

A megállapodás Moszkva legerősebb kötelezettségvállalását jelenti Ázsiában, szövege pedig a Szovjetunió és Észak-Korea közötti 1961-es hidegháborús szerződésre emlékeztet, amely a kölcsönös védelemről rendelkezett.

Az Oroszország és Észak-Korea közötti kapcsolatok elmélyítése riadalmat keltett az egész régióban és Nyugaton is, ahol a tisztviselők azzal vádolták Phenjant, hogy lőszereket szállít Moszkvának, amelyeket Ukrajnában vetnek be. Ezeket a vádakat a két érintett ország nem utasította el, sőt Putyin szerdán megköszönte Kimnek, hogy támogatta Oroszország „szent háborúját”.

Kölcsönös védelmi egyezményt kötött Oroszország és Észak-Korea

Egyre mélyebb a barátság a két ország között. Putyin a katonai és technológiai együttműködést sem zárta ki.

A dél-koreai külügyminisztérium csütörtökön sajnálatát fejezte ki a stratégiai partnerség miatt, mondván, hogy az Oroszország és Észak-Korea közötti együttműködés „nem áshatja alá a regionális békét és stabilitást”, és figyelmeztetett, hogy a katonai technológia terén folytatott együttműködésük sérti a Biztonsági Tanács határozatait.

A nemzetközi közösséggel együtt, beleértve szövetségeseinket is, szigorúan reagálni fogunk minden olyan cselekményre, amely a biztonságunkat fenyegeti. Putyin észak-koreai látogatása és a most született megállapodás tovább növeli a feszültséget Ázsiában

– idézte a minisztériumot a Financial Times.

A japán kabinet főtitkára, Josimasza Hajasi szintén kifogásolta a partnerséget, mondván, hogy Tokiót komolyan aggasztja Putyin katonai-technológiai együttműködése Észak-Koreával, tekintettel „az országukat és a régiót körülvevő biztonsági környezetre”.

“Artificial satellite” launch notification from North Korea japán
Josimasza Hajasi a japán kabinet főtitkára szerint óriási fenyegetést jelent az orosz–észak-koreai összefogás / Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Putyin 24 év után először látogatott Phenjanba, nem sokkal Kim szeptemberi, Oroszországot is érintő távol-keleti útját követve, amikor az észak-koreai vezető megtekintette Moszkva legfejlettebb rakétaindító állomását.

A két vezető az orosz–ukrán háború kirobbanása óta egyre közelebb kerül egymáshoz, mivel a nyugati szankciók által sújtott országok kénytelenek egymásra támaszkodni a fegyverek és kritikus nyersanyagok megszerzése érdekében. Az együttműködés pedig kifejezetten előnyös Phenjan számára, amely évtizedek óta el van szigetelve a külvilágtól.

Márciusban Oroszország – az ENSZ-szankciókat megsértve – közvetlenül Észak-Koreába kezdett el olajat szállítani, feltehetően ballisztikus rakétákért és tüzérségi lőszerért cserébe.

Oroszország emellett az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta az Észak-Korea elleni szankciók betartását ellenőrző testület további működését is.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán azt mondta, hogy Észak-Korea „hatalmas mennyiségű muníciót” adott Oroszországnak, és figyelmeztetett, hogy a két ország együttműködése kritikus fenyegetést jelent a Nyugat és szövetségesei számára.

A szövetség egyre erősebb, ami a gazdasági és a katonai együttműködés kibővülésében is látszik. Ez is azt mutatja, hogy a szabad és demokratikus országoknak fel kell lépniük velük szemben

– jelentette ki Stoltenberg szerdán ottawai hivatalos látogatása során.

Kína válasza a paktumra visszafogott volt, a külügyminisztérium szerint ez „két szuverén állam közötti ügy”. Elemzők azonban úgy vélik, hogy Moszkva és Phenjan egyre szorosabb kapcsolata kellemetlenül érinti Pekinget is, amely nem szívesen veszítené el befolyását Észak-Korea felett.

Cseong Szong-csang, a szöuli Sejong Intézet, egy szöuli agytröszt elemzője szerint az orosz–észak-koreai stratégiai partnerséget a Dél-Korea és az Egyesült Államok közötti kölcsönös védelmi szerződés mintájára alakították ki. Szerinte a megállapodás értelmében Moszkva és Phenjan teljesen visszaállította a „hidegháború korszakának katonai szövetségét”.

Több év szünet után tart csúcstalálkozót Kína, Japán és Dél-Korea

Az egyre élesedő amerikai–kínai rivalizálás árnyékában kerül sor a Kína, Japán és Dél-Korea közötti háromoldalú csúcstalálkozóra. Tokió és Szöul az Egyesült Államok fontos katonai és politikai szövetségese, viszont a legnagyobb kereskedelmi partnerük Kína.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.