A Kína és Észak-Korea közötti kapcsolatok elmélyítéséről egyeztetett hétfőn Pekingben a kínai külügyminiszter és az észak-koreai külügyminiszter-helyettes – jelentette be a kínai külügyminisztérium nem sokkal azt követően, hogy Phenjan újabb nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát indított.

This June 21, 2019 picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on June 22, 2019 shows China's President Xi Jinping (R) and North Korean leader Kim Jong Un (L) walking at the Kumsusan State Guest House in Pyongyang. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Fotó: AFP

Kína kész elmélyíteni a két ország közötti kapcsolatokat és együttműködést több területen – jelentette ki a kínai tárcavezető, Vang Ji, hozzátéve: hazája mindig is stratégiai kitekintéssel kezelte a két ország közötti kapcsolatokat.

Pak Mjung Ho észak-koreai külügyminiszter-helyettes szintén a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá tételét hangsúlyozta annak érdekében, hogy 

Phenjan és Peking közösen lépjenek fel közös érdekeik védelmében, valamint megőrizzék a régió békéjét és stabilitását.

Észak-Korea és Kína 1961-ben kötött kölcsönös segítségnyújtási szerződést, melyben kötelezettséget vállaltak arra is, hogy katonai segítséget nyújtanak a másiknak egy harmadik fél támadása vagy támadási kísérlete esetén. Jövőre lesz 75 éve, hogy a két ország felvette egymással a diplomáciai kapcsolatokat, és Pak a hivatalos közlések szerint az erről szóló megemlékezéseket is előkészíti mostani pekingi látogatásával.

Vasárnap és hétfőn Phenjan két ballisztikus rakétát is felbocsátott. A dél-koreai, a japán és az amerikai kormány közlése szerint vasárnap este egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indítottak, hétfőn pedig ezer kilométert tett meg egy Phenjan környékéről kilőtt újabb rakéta. Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek.