Észak-Korea fő ellensége Dél-Korea, és Phenjannak nem áll szándékában a Korea-közi háború elkerülése Kim Dzsongun északi vezető szerint – jelentette szerdán az északi állami média.

Kim elmondta, hogy ha Dél-Korea megpróbálja bevetni fegyveres erőit a KNDK ellen, vagy az ország szuverenitását és biztonságát veszélyezteti, akkor észak habozás nélkül megsemmisíti Dél-Koreát minden kézzelfogható eszköz és erő mozgósításával – számolt be az északi vezető szavairól a KCNA északi hírügynökség.

Fotó: AFP

Kim szerint az ország legfőbb ellensége a dél-koreai klán, ezért a KNDK-nak az önvédelmi képességek és az atomháborús elrettentő erő megerősítését kell prioritásként kezelnie a két ország kapcsolatában. Hozzátette, hogy 

nem fog egyoldalú háborút indítani, ugyanakkor nincs szándékában elkerülni a háborút.

Az észak-koreai vezető hétfőn és kedden hadianyaggyárakat is meglátogatott, és elégedettségét fejezte ki, amiért az üzemek új típusú fegyvereket és felszereléseket fejlesztettek, és elrendelte, hogy szigorúbban fokozzák az ország háborús felkészültségét.

Korábban az év végi párttalálkozón Kim kijelentette, hogy a Korea-közi kapcsolat két egymással ellenséges nemzet kapcsolata, és nincs értelme a megbékélésnek és az esetleges egyesülésnek Dél-Koreával. A múlt héten Észak-Korea több tüzérségi gyakorlatot végzett a déli határ közelében, ami miatt két déli szigetet evakuálni is kellett.