Nemzetközi gazdaság

Több év szünet után tart csúcstalálkozót Kína, Japán és Dél-Korea

Az egyre élesedő amerikai–kínai rivalizálás árnyékában kerül sor a Kína, Japán és Dél-Korea közötti háromoldalú csúcstalálkozóra. Tokió és Szöul az Egyesült Államok fontos katonai és politikai szövetségese, viszont a legnagyobb kereskedelmi partnerük Kína.

Kína, Japán és Dél-Korea több mint négy év után először tart csúcstalálkozót a hét végén Szöulban. A vasárnap kezdődő kétnapos egyeztetésen Li Csiang kínai miniszterelnök, Kisida Fumió japán kormányfő és Jun Szogjol dél-koreai elnök is részt vesz. A felek főleg a gazdasági és kereskedelmi témákban egyeztetnek, de terítékre kerül a fenntartható fejlődés terén történő együttműködés is.

Japan China South Korea Summit Meeting in China
Évek óta szünetelnek a háromoldalú csúcstalálkozók / Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A Reuters emlékeztet rá, hogy a háromoldalú egyeztetések 2019 óta szünetelnek, előbb a koronavírus-járvány miatt maradtak abba a találkozók, majd a geopolitikai feszültségek akasztották meg az egyeztetéseket. A világ második legnagyobb gazdasága például sérelmezte, hogy a dél-koreai és a japán cégek a Fehér Ház miatt nem szállítanak bizonyos csipgyártó berendezéseket és fejlett félvezetőket a kínai megrendelőknek.

A felek eltérően ítélik meg az orosz–ukrán háborút és Tajvan kérdését is: Tokió és Szöul nagyrészt felsorakozott az Egyesült Államok mellé a Moszkva ellen bejelentett szankcióknál. Peking viszont nemhogy nem vezetett be büntetőintézkedéseket, de segíti Oroszországot a szankciók kijátszásában, miközben a kínai cégek betöltötték a kivonuló európai vállalatok által hagyott űrt, és felpörgött az orosz–kínai

A mostani csúcstalálkozón Kína valószínűleg megpróbálja rávenni Japánt és Dél-Koreát, hogy ne csatlakozzanak az Egyesült Államok újabb intézkedéseihez. Tokió és Szöul ugyanis ellenállt Washingon nyomásának, hogy még keményebben korlátozzák a csipgyártó berendezések Kínába irányuló exportját. Biztosan terítékre kerül, hogy az elmúlt években 

meredeken csökkent a Kínába irányuló japán és dél-koreai befektetések összege.

A csúcstalálkozó rávilágít Dél-Korea és Japán egyensúlyozására: tavaly mindkét országnak Kína volt a legnagyobb kereskedelmi partnere, valamint kulturálisan is ezer szállal kötődnek Pekinghez. Ugyanakkor Tokió és Szöul az Egyesült Államok fontos szövetségese, Washington több tízezer katonát állomásoztat a két országban, továbbá  az elmúlt években fokozták a katonai és gazdasági együttműködést.

Szöul szerint a mostani csúcstalálkozó fordulópontnak számít, mivel teljesen helyreállítja a háromoldalú együttműködési rendszert az országok között. Érdemes megjegyezni, hogy a dél-koreai államfő és a japán miniszterelnök a távol-keleti sajtó szerint a következő hónapokban az Egyesült Államokba utazhat, ahol Joe Biden fogadja majd a politikusokat, és bizonyára Kína is terítékre kerül a tárgyalásokon.

Boeing: packáznak a kínaiak, leálltak a repülőgép-szállítások

Újabb légörvény veszélyezteti Kína és a Boeing utóbbi időszakban nem túl harmonikus viszonyát. Peking az amerikaiak védelmi leányvállalatát kitiltotta a kínai piacról, míg magát a Boeing repülőgépgyártót a vámvita mentén egzecíroztatják, nyomást helyezve ezzel Washingtonra. Szakértők szerint nehéz nem észrevenni az összefüggést az amerikai–kínai vámháború legújabb fejezetével.

 

 

kína háromoldalú együttműködés Dél-Korea csúcstalálkozó Japán
Kapcsolódó cikkek