BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NATO-főtitkár: hosszú távon kell támogatni Ukrajnát

Jens Stoltenberg szerint a tagállamoknak fenn kell tartaniuk az ukrajnai háború kezdete óta biztosított hozzájárulásuk mértékét. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO-csúcs előtt kijelentette, hogy Magyarország kimarad az Ukrajna támogatására tervezett koordinációs NATO-misszióból.

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijevnek azzal, hogy azonnali és hosszú távú támogatás mellett kötelezi el magát mind a katonai, mind a pénzügyi támogatás terén – jelentette ki a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg Brüsszelben, a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásán.

NATO defence ministers meet
Fotó: AFP

Stoltenberg szerint az anyagi segítség, mint a katonai támogatás késlekedése komoly negatív következményekkel jár a harctereken, amit nem szabad megengedni, hogy megtörténjen. Hozzátette: a tagállamoknak fenn kell tartaniuk az ukrajnai háború kezdete óta biztosított hozzájárulásuk mértékét, ami azt jelenti, hogy legkevesebb 40 milliárd euró éves támogatást kell szavatolniuk Ukrajnának.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO honvédelmi minisztereinek brüsszeli találkozójára indulását megelőzően a repülőtérről jelentkezve azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai történelmi megállapodása értelmében Magyarország kimarad az Ukrajna támogatására tervezett koordinációs NATO-misszióból.

A tárcavezető ugyanakkor leszögezte, hogy Magyarország a többi szövetségesnek lehetővé teszi, hogy végrehajtsák az elhatározásukat. A politikus szerint Magyarország a NATO elkötelezett, lojális és megbízható szövetségese, amihez hozzátette: a kormánynak a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, és Brüsszelben is azokat az elveket fogja képviselni, hogy Magyarország kimarad, de jó szövetséges.

Stoltenberg: teljesen kizárt, hogy Oroszország megtámadja a NATO-t

Teljesen kizárt, és semmifajta jelét nem látja annak, hogy Oroszország a világ legnagyobb katonai szövetsége, azaz a NATO ellen akarna háborút indítani – mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára csütörtökön Helsinkiben, az Alexander Stubb finn köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. A világ legnagyobb katonai szövetsége évtizedek óta sikeresen előzi meg tagjai megtámadását.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.