BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hatóság elmagyarázta, hogyan ismerhető fel a hamis méz – van egy óriási félreértés

A méz természetes kristályosodása sokakat megtéveszt.

A kristályosodás nem jelent feltétlenül problémát, nem utal a méz gyenge minőségére – hangsúlyozza a Facebookon a Nébih. Hozzáteszik: a kristályosodás a nektárt adó növénytől és a méz cukorösszetételétől függő folyamat. 

Hard work for pure honey production in Ankara méz
A hatóság elmagyarázta, hogyan ismerhető fel a hamis méz – van egy óriási félreértés / Fotó: Anadolu via AFP

Például az akácméz világos, hígan folyós és kevésbé hajlamos a kristályosodásra, míg a napraforgóméz sötétebb és szinte teljesen kikristályosodik. Ha egy „akácméz” erősen kristályos, valószínűleg nagyobb arányban tartalmaz egyéb virágokból (pl.: facélia) tartalmazó mézet.

A szín, a konzisztencia és a kristályosodás alapján sok hamisítvány kiszűrhető. A fajtamézek nemcsak megjelenésükben, hanem ízükben és illatukban is különböznek:

  • Akácméz: enyhén aromás, kevéssé savas.
  • Repceméz: nagyon édes, jellegzetes zamatú.
  • Napraforgóméz: kesernyésen édes, karakteres.

Ha nagyon bekristályosodott, 

enyhén érdemes melegíteni, azonban ezt fűtőtesten érdemes megtenni, ugyanis 40 fok felett a méz beltartalmi értékei romlani kezdenek.

A Nébih emlékeztet arra is, hogy lehetőleg termelői mézet vásároljunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.