A hatóság elmagyarázta, hogyan ismerhető fel a hamis méz – van egy óriási félreértés
A kristályosodás nem jelent feltétlenül problémát, nem utal a méz gyenge minőségére – hangsúlyozza a Facebookon a Nébih. Hozzáteszik: a kristályosodás a nektárt adó növénytől és a méz cukorösszetételétől függő folyamat.

Például az akácméz világos, hígan folyós és kevésbé hajlamos a kristályosodásra, míg a napraforgóméz sötétebb és szinte teljesen kikristályosodik. Ha egy „akácméz” erősen kristályos, valószínűleg nagyobb arányban tartalmaz egyéb virágokból (pl.: facélia) tartalmazó mézet.
A szín, a konzisztencia és a kristályosodás alapján sok hamisítvány kiszűrhető. A fajtamézek nemcsak megjelenésükben, hanem ízükben és illatukban is különböznek:
- Akácméz: enyhén aromás, kevéssé savas.
- Repceméz: nagyon édes, jellegzetes zamatú.
- Napraforgóméz: kesernyésen édes, karakteres.
Ha nagyon bekristályosodott,
enyhén érdemes melegíteni, azonban ezt fűtőtesten érdemes megtenni, ugyanis 40 fok felett a méz beltartalmi értékei romlani kezdenek.
A Nébih emlékeztet arra is, hogy lehetőleg termelői mézet vásároljunk.


