A kristályosodás nem jelent feltétlenül problémát, nem utal a méz gyenge minőségére – hangsúlyozza a Facebookon a Nébih. Hozzáteszik: a kristályosodás a nektárt adó növénytől és a méz cukorösszetételétől függő folyamat.
Például az akácméz világos, hígan folyós és kevésbé hajlamos a kristályosodásra, míg a napraforgóméz sötétebb és szinte teljesen kikristályosodik. Ha egy „akácméz” erősen kristályos, valószínűleg nagyobb arányban tartalmaz egyéb virágokból (pl.: facélia) tartalmazó mézet.
A szín, a konzisztencia és a kristályosodás alapján sok hamisítvány kiszűrhető. A fajtamézek nemcsak megjelenésükben, hanem ízükben és illatukban is különböznek:
Ha nagyon bekristályosodott,
enyhén érdemes melegíteni, azonban ezt fűtőtesten érdemes megtenni, ugyanis 40 fok felett a méz beltartalmi értékei romlani kezdenek.
A Nébih emlékeztet arra is, hogy lehetőleg termelői mézet vásároljunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.