Logisztika

Az oroszok is vizsgálják a meghibásodott metrókocsit

Nem minősítette tűzesetnek a tűzoltóság a 3-as metró hétfői meghibásodását – közölte a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) a Világgazdaság megkeresésére.

A fővárosi közlekedési vállalat jelezte, hogy a füstészlelés ügyében indított vizsgálat folyamatban van, és „a törvényi szabályozásnak megfelelően zajlik”. További részleteket a vizsgálat lezárása után közölnek.

A BKV arról nem tájékoztatott, hogy milyen határidővel vizsgálódnak, azt viszont elmondta, hogy

az M3-as metró meghibásodott szerelvényének vizsgálatában a Metrovagonmas, vagyis a kocsikat felújító orosz vállalat szakemberei is részt vesznek.

A Metrovagonmas 222 járművet újított fel
Fotó: MW

Hétfő délután az MTI adta közzé a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatását, amely szerint aznap délután nem járnak a 3-as metró szerelvényei a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között, mert az egyik kocsiban füstöt észleltek az utasok. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte, hogy a vonal Pöttyös utcai megállójához riasztották a tűzoltókat egy a Lehel tér felé közlekedő szerelvényhez. A metró tűzjelzője beindult, az állomást az utasok elhagyták. A kiérkező tűzoltók füstöt már nem tapasztaltak, de a biztonság kedvéért áramtalanították a járművet.

Április óta kizárólag felújított kocsik szállítják az utasokat a 3-as metró vonalán. Az utolsó, a harminchetedik korszerűsített szerelvény június elején érkezett meg Budapestre. A BKV még 2014 novemberében írt ki közbeszerzést az M3-as járműparkjának modernizálására, és a Metrovagonmas ajánlatát fogadta el. A 219,2 millió eurós (mintegy 70 milliárd forintos) szerződést 2015 augusztusában írták alá, a pénzből a tendernyertes 222 kocsit újított fel. Az első, fehérre festett metró tavaly márciusban állt forgalomba.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

3-as metró vizsgálat szerelvény BKV Metrowagonmash füst
Kapcsolódó cikkek