Logisztika

Nyárra készül el az 1-es villamos Kelenföldig

A közlekedésfejlesztési beruházás eredeti befejezési határidejét módosítani kellett.

Várhatóan nyáron befejeződnek az 1-es villamos Kelenföld vasútállomásig tartó meghosszabbítási munkái. Ezáltal létrejön az összeköttetés az Etele téri végállomáson az 1-es villamos, a vasút, a helyközi buszjáratok, a fővárosi kelenföldi buszjáratok, az M4-es metró és a budai fonódó hálózat 19-es és 49-es villamosjárata között

– közölte honlapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Hozzáteszik, a vonal meghosszabbításának köszönhetően az Etele téri csomópont hatékonyan összekapcsolódik majd Kelenfölddel és Dél-Pesttel, valamint az agglomerációból érkezőknek gyorsabb eljutás válik lehetővé a város ezen részei felé, továbbá a környék lakói számára a belváros felé a metró- és villamosvonalakkal.

A villamosvágányok nyomvonalának építési munkálatai a XI. kerületi Etele úton
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A BKK kiemelte, a közlekedésfejlesztési beruházás eredeti befejezési határidejét módosítani kellett, mert nem várt körülmények merültek fel:

a kivitelezés során előre nem látható közműmunkák elvégzésére volt szükség, továbbá a már a kivitelezés ideje alatt elfogadott XI. kerületi jogszabályváltozás következtében a villamosvégállomás helyiségek eredeti tervek szerinti kialakítása sem volt lehetséges.

Új megoldást kellett találni a villamosvezető és a biztosítóberendezést vezérlő munkatársak elhelyezésére, ezért egy városképi szempontból is esztétikusabb, könnyűszerkezetes épületet terveztek. A létesítmény megépítéséhez szükséges engedélyeztetés jelenleg is folyamatban van, a projekt kivitelezési szerződésének módosítása pedig az előírásoknak megfelelően történik meg.

Mindeközben a járműbeszerzések is folyamatban vannak, a vállalat tervei szerint 2019 végéig a CAF leszállítja azt az öt darab vadonatúj, 56 méteres, alacsonypadlós, légkondicionált villamost.

1-es villamos Kelenföld
Kapcsolódó cikkek