Logisztika

Erősödnek a magyar-koreai okos város kapcsolatok

Szándéknyilatkozatban erősítette meg a magyarországi és a dél-koreai közlekedéstudományi intézet, azaz a Kti és a Koti, hogy a jövőben elmélyítik együttműködésüket a közlekedéshez kapcsolódó smart megoldások, valamint az okos város koncepciók kidolgozása terén.

Szorosabbá válhatnak a magyar-dél-koreai közlekedéstudományi kapcsolatok a kutatás, valamint a tapasztalatok és ismeretek átadása terén is annak a hétfőn aláírt együttműködési szándéknyilatkozatnak köszönhetően, amelyet a Közlekedéstudományi Intézet (Kti) és a Korea Transport Institute (Koti) vezetői írtak alá a koreai nagykövetség és a Kti által szervezett Smart Mobility for Smart City konferencián.

Erb Szilvia, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) ügyvezetője és O Dzse Hak, a Koreai Közlekedési Intézet (KOTI) elnöke
Fotó: MTI/Mónus Márton

A partnerség – ahogyan arra a rendezvény neve is utal –, az elektromos és az okos megoldások alkalmazására, a közlekedés szervezésének optimalizálására összpontosít. Ehhez jó alapot adhatnak azok az irányok, illetve súlypontok, amelyet a Koti munkáját meghatározzák. Ezek közé tartozik az 5G-s szintű kommunikáció hasznosítása a közlekedéshez kapcsolódó technológiákban, az önvezető rendszerek összekapcsolása, vagy az integrált és osztott mobilitás elterjesztése. Fókuszban van továbbá a független tömegközlekedési rendszer kialakítása, ötödikként pedig az adott területek sajátos közlekedési igényeinek kielégítése.

A rendezvény megnyitóján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte, hogy két ország kapcsolatait a tanácskozáson aláírt megállapodás tovább fejleszti: a magyar és a koreai közlekedési intézet a járműipar, az elektromobilitás, és az okosvárosok kérdéseiben dolgozik majd együtt. Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság nagykövete azt emelte ki, hogy Korea és Magyarország támogatja egymást a smart mobility jövője terén.

elektromobilitás okosváros Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek