Logisztika

Ismét béremelés lehet a MÁV-nál

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége legalább 15 százalékos bérrendezést vár el 2020-ra.

A MÁV — saját forrás bevonása mellett — béremelésre fordítaná a szociális hozzájárulási csökkentéséből származó mintegy 1,8 milliárd forintnyi megtakarítást. Amennyiben a fenntartó is elfogadja a vasúttársaság terveit, akkor több mint 18 ezer munkavállaló kaphat kiegészítő keresetrendezést. Habár ennek mértéke várhatóan nem lesz jelentős, ősszel kezdődhetnek egyeztetések egy, a korábbihoz hasonló, többéves bérrendezésről — írta a Magyar Nemzet.

Fotó: MÁV

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének tájékoztatása szerint a MÁV elnök-vezérigazgatója Homolya Róbert ígéretet tett, hogy július végéig elemzést készítenek arról, hogy a bértorlódás kezelésére milyen kompenzációkra van szükség. A stratégiai munkakörökben, a létszámhiánnyal küzdő végrehajtó szolgálatban foglalkoztatott dolgozóknak tervez emelést a vasúttársaság.

Az őszi tárgyalásokon, amennyiben egyezségre jutnak az állami cégek és a szakszervezetek, s ezt követően a kormány is rábólint, 2020-tól újabb, várhatóan legalább két évre szóló rendezésben részesülnek a munkavállalók.

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége legalább 15 százalékos bérrendezést vár el 2020-ra. Közleményükben kitérnek arra, hogy a magyar gazdaság kedvező helyzete, valamint a munkáltatókat sújtó adóterhek mérséklődése lehetővé teszi a jelentősebb béremelést. Az érdekképviselet úgy látja, a közösségi közlekedésben – elsősorban az autóbuszos személyszállításban – jövőre olyan mértékű elvándorlás mehet végbe, ami már veszélyeztetheti a szolgáltatás stabil fenntartását.

Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége béremelés Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete MÁV
Kapcsolódó cikkek