Logisztika

Az őszre várható a KISS-ek engedélye

Hiába fékezte le a koronavírus-járvány a KISS emeletes vonatok tesztelését, a munka már újraindult, az ősszel az utasok is kipróbálhatják a Stadler által gyártott járműveket.

A KISS emeletes vonatok a gyártó, a Stadler tájékoztatása szerint augusztus végén, szeptemberben állhatnak újra forgalomba, akkor kezdhetik meg az utasforgalmi próbaüzemet. A végleges típus- és üzembe helyezési engedélyek megszerzése az őszre várható – válaszolt a Világgazdaságnak a MÁV Zrt.

Lapunk március elején számolt be, hogy leállt a ceglédi vonalon csak néhány nappal korábban próbaüzemben elindított KISS-ek tesztje, mert miután a kormány a határok lezárásáról döntött, a Stadler azonnal hazarendelte Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalóit.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Emiatt viszont a társaság nem tudta ellátni az utasforgalmi próbaüzemhez szükséges műszaki felügyeletet sem. Azóta rendeződni látszik a helyzet,

a Világgazdaság információi szerint már körülbelül egy hónapja újraindult a próbaüzem.

Az emeletes motorvonatok üzembe állítása az átfogó vasúti korszerűsítési program része. A MÁV-Start Zrt. 2017 áprilisában kötött nyolc évre szóló keretmegállapodást a Stadlerrel negyven, 600 ülőhelyes KISS elővárosi villamos motorvonat szállítására.

Az első két eseti szerződésben 19 motorvonatot hívtak le, amelyek a két legforgalmasabb Budapest-elővárosi vonalszakaszon közlekednek majd Cegléd és Vác felé. Az uniós közlekedésfejlesztési keret kimerülése miatt a kormány tavaly novemberben úgy döntött, hogy

a további 21 motorvonat megvásárlását hazai forrásból teszi lehetővé.

A cél az, hogy a költségvetési hozzájárulás teljes összege beforgatható legyen a következő uniós ciklus forrásainak terhére.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában.

Stadler MÁV-Start Kiss
Kapcsolódó cikkek