Logisztika

Felszállási engedélyt kapott a szintetikus kerozin

A holland KLM Királyi Légitársaság elindította a világ első szintetikus kerozinnal hajtott utasszállító járatát.

Január 22-én a világon első alkalommal repült olyan utasszállító repülőjárat, amit részben a Shell által, fenntartható eljárással előállított szintetikus kerozin hajtott. A hírt a járat üzemeltetője, a KLM Holland Királyi Légitársaság, a Shell, valamint a Holland Infrastrukturális és Vízgazdálkodási Minisztérium jelentette be egy online konferencia keretében. Az eseményen európai politikusok és döntéshozók, az üzleti és repülési szektor, illetve különböző civil szervezetek képviselői is részt vettek.

Hollandia Európa egyik vezető zöldnagyhatalma a fenntartható légiüzemanyagok fejlesztése és gyártása terén.

A kapcsolódó közlemény szerint a céljuk, hogy a hasonló hajtóanyagok széles körben elérhetők legyenek a légitársaságok számára, és hogy ennek köszönhetően 2050-re minden európai társaság teljes mértékben fenntartható üzemanyaggal repüljön. Elköteleződésüket a Delfzijlben, a SkyNRG, az Amszterdam-Schiphol repülőtér, az SHV Energy és a KLM együttműködésével épülő biokerozin gyár is példázza.

Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto/Getty Images

Az első fenntartható szintetikus kerozin felhasználásával hajtott személyjárata 2021. január 22-én repült Amszterdamból Madridba.

A gép üzemanyagában 500 liter volt a fenntartható hajtóanyagból,

amit a Shell állított elő a holland kutatóközpontjában szén-dioxid, víz, valamint szél- és vízenergia felhasználásával.

Büszke vagyok rá, hogy a KLM üzemelteti a világ első szintetikus kerozinnal hajtott járatát. A fosszilis üzemanyagokról fenntartható alternatívákra való átállás a légiipar legnagyobb kihívása. Flottánk megújítása nagyban hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentéséhez, a fenntartható üzemanyagok pedig további előrelépést jelentenek. Azért fogtunk össze partnereinkkel, hogy segítsük a szintetikus kerozin fejlesztését, az első járat elindítása pedig megmutatja, hogy a koncepció bevált, és hogy továbblépettünk az úton

– mondta Pieter Elbers, a KLM vezérigazgatója.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek