A fővárosban és környékén, valamint az ország legnagyobb városaiban akár kétszeres is lehet a korszerű, hűthető-fűthető, szigetelt, nagyobb belmagasságú raktárak bérleti díja, mint a 30-70 éves ipari műemlék őskövületeké 

– mutat rá a Knauf Insulation. Azt írja, hogy országos átlagban akár 66 százalékkal magasabb, négyzetméterenként öt euró feletti áron bérelhetők ki a modernebb, újszerűbb épületek. A hazai raktározási piac nagyon sok esetben nem tudja kielégíteni az ügyfelek elvárásait, hiszen csupán néhány létesítmény felel meg a megnövekedett igényeknek. Ráférne tehát a korszerűsítés, a szigetelés a kiadó raktárakra – derült ki abból a felmérésből, amelyet a Knauf mellett a Raktar.info és az Ingatlantájoló készített. A Raktar.info, illetve az Ingatlantájoló adatbázisában országszerte több mint 640 kiadó és eladó raktár található. Ezek legfeljebb fele az, amely igazán korszerűnek mondható, és eleget tesz a modern tárolási-logisztikai követelményeknek.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

Bár az energiahatékony raktárak drágábbak, ezek szinte mind ki vannak adva. 

Míg egy átlagos, nem felújított, melegtől-hidegtől alig védett csarnok havi négyzetméterenkénti bérleti díja három-négy euró körüli, addig

a legkorszerűbb, jól pakolható, nagy belmagasságú, nyáron hűtött, télen fűtött, autópályák mentén található, kiváló elhelyezkedésű csarnokok árszintje akár öt-nyolc euró is lehet havonta négyzetméterként.

A felmérés szerint a koronavírus-járvány kitörése után általánossá vált, hogy hiány van  bizonyos méretű és elhelyezkedésű raktárakból, mert a jó helyen lévő, modernebb vagy legalább felújított raktárakat igénybe vették az online bővülése miatt az e-kereskedők és partnereik. A központi és az északnyugat-dunántúli régióban az amúgy is bőven 90-95 százalékos kapacitáskihasználtságú piacra érkezett meg a pandémia, még inkább az egekbe emelve az online logisztikai vállalatok raktárigényét. Egy-egy modern budapesti, illetve Pest megyei bázison még a magasabb, hét-nyolc eurós négyzetméteráron sem mindig találnak pluszhelyet azok, akik nagyobb, egybefüggő területet, kiemelt szolgáltatásokat keresnek.