Március 17-ig 119 ezer díjmentes „szolidaritás menetjegyet” adott ki a MÁV-Start az Ukrajnából menekülőknek – válaszolt a VG-nek az állami vasúttársaság. Ezen jegyek értéke eléri nettó 152 millió forintot.

Fotó: AFP

 

 Az eddig kiadott menetjegyek csaknem fele szól valamelyik budapesti állomásra, megállóhelyre, legtöbben a Nyugati és a Keleti pályaudvarig utaznak. A menekültek leginkább Ausztria, Németország, Lengyelország felé utaznak tovább.
A menekültek gyors és kiszámítható utaztatása érdekében a vasúttársaság négy óránként közlekedtet különvonatot Záhony és a Keleti pályaudvar között. A járművek alapvetően a tartalékok mozgósításával biztosíthatók, ami jellemzően nem befolyásolja a menetrend szerinti járatok meghatározott, előírt kapacitással történő közlekedtetését. Inkább a különvonatok szerelvénykiállítása, illetve a nemzetközi vonatokban szükségessé vált erősítőkocsik napi szintű biztosítása kihívás, ám a megnövekedett utazási igények kielégítése a társvasutak segítségével biztosítható.

Fotó: Anadolu Agency / AFP

A MÁV-Start jegyvizsgálói ukrán nyelvű utastájékoztató szórólapokat osztanak a vonatokon. A menekültek a vasúttársaság honlapján is részletes tájékoztatást olvashatnak.

A határállomásokon (például Lőkösházán és Kürtösön) a segélyszervezetek és az önkormányzatok osztanak a menekültek között többek között ivóvizet, ennivalót és bébiételt, míg Záhonyban és Biharkeresztesen a katasztrófavédelem és a segélyszervezetek segítségpontokat működtetnek, amelyeken ellátják a menekülteket. A MÁV-Start a záhonyi állomáson a nap 24 órájában személyszállítási ügyeleti szolgálatot működtet a koordináció érdekében.

A Keleti pályaudvar tranzitállomásként szolgál az áthaladó menekülteknek,

ezért fontos, hogy ott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányításával többek között a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Máltai Szeretetszolgálat, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége fogadja, útbaigazítást adnak számukra, szervezik a továbbutazásukat, és igény szerint gondoskodnak a szükséges ellátásukról.