A német mozdonyvezetők szakszervezete, a GDL a tervezettnél korábban befejezi a sztrájkot, mivel újraindulnak a tárgyalások a Deutsche Bahn vasúttársasággal - közölte a két fél szombaton, akiket a Reuters idézett.

Railroad warning strike - Schwerin
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A munkabeszüntetés szerdán hajnali 2 órakor kezdődött és hétfő estig tartott volna.

A szakszervezet azonban közölte, hogy a sztrájk a teherszállításban vasárnap 18 órakor, a személyszállításban pedig hétfőn 14 órakor ér véget.

A közlekedési dolgozók Európa-szerte munkabeszüntetésekkel igyekeznek kikövetelni maguknak magasabb béreket, hogy megbirkózzanak az hatásaival.

A tárgyalások végre újra sínen vannak. Vállalati partnereinknek a tervezés biztonságátt, munkavállalóinknak pedig előrehozott béremelést helyeztünk kilátásba 

- mondta Martin Seiler, a Deutsche Bahn humánpolitikai igazgatója.

Mindkét fél megállapodott abban, hogy a következő öt hétben zártkörű tárgyalásokat folytatnak, és március 3-ig nem lesz újabb sztrájk. A tárgyalások szigorúan bizalmasak lesznek, és a felek nem tesznek semmilyen nyilvános bejelentést, amíg azok le nem zárulnak - tették hozzá.

A GDL egyik fő követelése a munkaidő csökkentése a jelenlegi 38 óráról heti 35 órára, a teljes fizetés megtartása mellett. A Deutsche Bahn ezt túl költségesnek minősítette, és azt mondta, hogy így 10 százalékkal több munkavállalót kellene alkalmaznia, miközben iparági elemzők a szakképzett munkaerőhiányra figyelmeztetnek.