Az elmúlt évben sajnálatosan nőtt a postai dolgozók elleni erőszakos cselekmények száma, ezért a Magyar Posta (MP) kiemelt figyelmet fordít a munkatársai védelmére, különösen a kézbesítők biztonságára. Egyúttal a lakosság együttműködését is kéri a vállalat a dolgozók biztonsága érdekében – tette közzé a társaság.

20230126 LajosmizseSzűcs János lajosmizsei külterületi postás egy napja.fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld
A Magyar Posta kiemelt figyelmet fordít kézbesítő munkatársai biztonságára.
Fotó: Németh Andrés Péter / Szabad Föld

 

Erőszakos cselekmények sora történt

A Magyar Posta a nagy összegű készpénzkifizetések idején a kézbesítők elleni támadásokkal kapcsolatos biztonsági kockázat növekedésével számol, és fokozott figyelmet fordít a kézbesítők testi épségének védelmére. 2023-ban több mint 70 alkalommal fordult elő erőszakos cselekmény, fenyegetés, garázdaság kézbesítő postai dolgozó sérelmére. Az idén februárban Szolnokon egy elhaladó gépkocsiból gumilövedékkel lőttek meg egy kézbesítőt. A támadók elhajtottak, az ügyben a Magyar Posta feljelentése alapján már folyamatban van a rendőrségi nyomozás. A bántalmazások döntő hányada kézbesítéssel kapcsolatos konfliktusból adódik. 

A társaság a dolgozói biztonsága érdekében folyamatosan fejleszti biztonságtechnikai eszközeit és rendszeresen tréningezi munkavállalóit, hogy adott esetben kellő lélekjelenléttel és felkészültséggel kezeljék a konfliktusokat. 

A kézbesítők PDA-készülékein segélyhívó funkció aktiválható, amellyel támadás, rosszullét vagy baleset esetén azonnal segítség hívható. A készülék GPS helymeghatározó rendszerével meghatározott pozícióadatok alapján a pontos címre irányítható a rendőrség, szükség esetén a mentők. A sértettek a Postakürt Alapítvány támogatására is számíthatnak. A kézbesítők által vitt készpénzt speciális, pénzfestés elvén működő, támadás esetén a pénzt használhatatlanná tevő pénztárca védi.

Besegítenek a járőrök és a polgárőrök a kiemelt kockázatú időszakban 

A Posta 2024-ben bűnmegelőzési célú kommunikációs kampányt is indít a lakosság körében annak tudatosítására, hogy közfeladatot ellátó személyként fokozott büntetőjogi védelem illeti meg őket. A kiemelt kockázatú időszakokban a rendőrség járőrei és a polgárőrök is kiemelt figyelmet fordítanak a kézbesítőkre és a posták környékére. Ennek köszönhetően 

a postások sérelmére elkövetett bűncselekmények tettesei gyorsan rendőrkézre kerülnek.

A tavaly decemberi bátonyterenyei kézbesítő elleni támadás elkövetőit két héten belül elfogták a rendőrök. A társaság az elmúlt évben a vármegyei rendőr-főkapitányságokkal helyszíni bűnmegelőzési célú, interaktív oktatásokat szervezett országszerte a kézbesítőknek annak a tudatosítására, hogy a gyanús jelenségeket, rendkívüli eseményeket, a gyanús gépjármű típusát, színét, rendszámát vagy a személyek leírását haladéktalanul jelentsék a vállalat biztonsági szolgálatának. (A kézbesítő postások biztonságáról a Világgazdaság nemrég a társaság vezérigazgatóját, Balczó Barnabást is kérdezte interjújában.)  

A társaság a lakosság együttműködését kéri abban, hogy a küldemény átvételekor a kézbesítő által kért, átvételt igazoló okmányokat készítsék elő és mutassák be. A vállalat felhívja a figyelmet, hogy az ügyfélkapcsolati munkakörökben foglalkoztatott kollégái (beleértve a kézbesítőket is) közfeladatot ellátó személynek minősülnek, ezért az ellenük elkövetett erőszakos támadás, fenyegetés, garázdaság esetén az elkövető magasabb büntetési tételre számíthat.