Egyes statisztikák szerint Magyarország vízben gazdag állam, azonban a megújuló vizek 94 százalékban külföldről érkeznek hazánkba. Magyarország belső megújuló vízkészlete a második legalacsonyabb az Európai Unióban, ha az országon átfolyó folyóink vízhozamát nem vesszük figyelembe. A belső vízkészletek legfőbb utánpótlását a csapadék jelenti, ami a klímaváltozás következtében csökken és egyre kiszámíthatatlanabb. Mindezek hatására a jövőben felértékelődik a vízgazdálkodás, az öntözéses gazdálkodás további fejlesztése szükséges a mezőgazdaság vízhiánnyal szembeni ellenálló képességének erősítéséhez.

Magyarország édesvízzel való ellátottsága látszólag kedvező, de ennek a 94 százaléka külföldről érkezik hazánkba, így idehaza a belső megújuló vízkészlet aránya a második legalacsonyabb az EU-ban. Folyóinknak köszönhetően a teljes megújuló vízkészletünk egy főre vetítve a hetedik legmagasabb az unióban. A teljes megújuló vízkészlet azt a vízmennyiséget jelöli, amely a csapadék belvízi lefolyásának és a folyók külső befolyásának köszönhetően együttesen rendelkezésre áll. Ugyanakkor e folyók vízgyűjtő területe túlnyomó részben nem Magyarországon van, így hazánk a belső megújuló vízkészlete alapján kifejezetten vízhiányosnak számít az Európai Unióban. A belső megújuló vízkészlet a belvízi lefolyásra utal, ami a lehullott csapadék és a párolgás különbsége. Hazánkban 621 köbméter belső megújuló vízkészlet jut egy lakosra évente, miközben az 1000 köbméter alatti érték a nemzetközi sztenderdek alapján vízhiányos állapotnak számít. Magyarországon a legmagasabb (94 százalék) a tagországok között a külső forrásból érkező vizeknek való kitettség, hasonlóan magas arányt csak Hollandiában láthatunk.

Egy főre eső belső és külső megújuló vízkészlet, valamint a függőségi ráta az Európai Unió tagországaiban (2020)
 

Hazánk éves vízmérlege tartósan negatív, több víz folyik ki az országból, mint amennyi érkezik. A 2019-es Nemzeti Vízstratégia hosszú távú vízmérlege szerint 112 köbkilométer víz érkezett Magyarországra, miközben 5 köbkilométerrel több távozott az országhatáron kívülre a Duna, a Tisza és a Dráva medrében. A negatív vízmérleg tartós jelenség, már az 1930-as évekből származó adatok is alátámasztják az egyensúlytalanságot, amely elsősorban az ország földrajzi fekvésével, a folyószabályozással és a belföldön lehulló csapadék nem elégséges visszatartásával magyarázható.

Magyarország hosszútávú vízmérlege (2019)
 

Belső megújuló vízkészletünk legfőbb forrása a csapadék, azonban az eloszlása nagyon egyenlőtlen térben és időben. Az elmúlt 122 évben átlagosan 612 milliméter csapadék hullott Magyarországon egy év alatt, miközben 2022-ben az átlagnál 19 százalékkal kevesebb, 497. Voltak az országnak olyan részei 2022-ben, ahol kevesebb mint 340 milliméter csapadék hullott, míg olyan is, ahol közel 770. Ráadásul az egész éves csapadék 90 százaléka mindössze 60-70 nap alatt esik le, miközben az év négyötödében nem vagy csak minimális csapadék esik. Emellett fokozatosan csökken a csapadékos napok száma hazánkban: az elmúlt évtized átlagos értéke közel 20 százalékkal alacsonyabb a múlt század első évtizedének átlagánál. Mindez odavezet, hogy egyazon helyen fordulhat elő belvíz és aszály az év különböző szakaszaiban.

Éves csapadékösszegek rövid és hosszú távú átlagai
 

A 19. századtól alkalmazott folyószabályozással a természetes árterek több mint 90 százaléka eltűnt, ami hozzájárult a talaj vízmegtartó képességének romlásához. Az 1800-as években, a jelentősebb folyószabályozási tevékenység előtt körülbelül 22 ezer négyzetkilométer volt a hazai folyók ártere, ami a beavatkozást követően mára kevesebb mint ezerre csökkent. Különösen kiszolgáltatottak lettek azok a kevésbé csapadékos területek, amelyeken alig találhatók felszíni vizek (például a Homokhátság).

A szárazabbá váló időjárás miatt egyre többször kell hozzányúlni a felszín alatti vízkészleteinkhez, qmelyek ivóvízbázisunk fő forrását adják.

 Szabályozott keretek között a mezőgazdaság számára hozzáférhetők a felszín alatti vizek öntözéshez, amelyekre egyre nagyobb kereslet mutatkozik a klímaváltozás hatására. 

Aszály sújtja a maconkai horgász
paradicsomot is. Illusztráció

20220829 Maconka Fotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei Hírlap
Fotó: Hüvösi Csaba / Mediaworks

Az előrejelzések szerint a jövőben a magyarországi csapadék eloszlása szélsőségesebb lesz, ami kihívás elé állítja a vízgazdálkodást. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legutóbbi publikus előrejelzése azt mutatja, hogy a következő évtizedekben a nyári csapadék átlagosan csökkenni, míg az őszi és téli növekedni fog, különösen az ország déli részén. A becslést nagyfokú bizonytalanság övezi, azonban a szélsőséges csapadékviszonyok egyre feszesebb vízgazdálkodást vetítenek előre. Különösen azért, mert globális problémáról van szó, a lehullott csapadék változása Magyarország legnagyobb vízhozamú folyóinak vízgyűjtő területén is érzékelteti kedvezőtlen hatását.

Összességében a klímaváltozás a jövőben egyre nagyobb kihívás elé állítja a hazai vízgazdálkodást, a lehulló csapadék csökkenő mennyisége és a csapadékeloszlás növekvő kiszámíthatatlansága beavatkozás hiányában tovább növeli a már most is jelentkező vízhiányos állapotot. 

Legfőképpen arra lenne szükség, hogy a vízkészleteinket (az országon átfolyó víztömeget és a lehulló csapadékot) magasabb hatásfokkal, fenntartható módon hasznosítsuk. Kulcsfontosságú az öntözési infrastruktúra fejlesztése: az öntözési beruházásokkal a folyóinktól távol eső területekhez is eljuthat az öntözővíz, ezzel is támogatva a mezőgazdaság vízigényét. Az öntözésfejlesztés mellett lényeges szempont a vízvisszatartással, a vízmegtartással és a talajnedvesség megőrzésével kapcsolatos eljárások előtérbe kerülése.