Műtárgy

Nem minden érték, ami retró

Az eredeti csomagolású, ritka retró-videojátékokat is utolérte a gyűjtői szenvedély. Ami eddig csak kacat volt otthon, az most vagyont érhet, ha egykor nem bontotta ki senki az eredeti csomagolásából. Emiatt kezdődhet a retró videójátékok újabb dömpingje.

A napokban 28 millió forintos (100,1 ezer dollár) áron kelt el egy 1985-ös, eredeti csomagolású Super Mario Bros Nintendo videojáték, amelyet egy gyűjtői csoport vásárolt meg. Előfordult már, hogy hasonlóan régi játékokért 30-40 ezer dollárt adtak a gyűjtők, de a mostani üzlet komoly lélektani határnak számít, ahonnan nagy ugrásokkal lehet eljutni a több százezres tételekig. A szakértők szerint az ár kedvező volt, hiszen ebben a csomagolásban ebből a játékból anno 2-10 ezer darabot gyárthattak összesen, vagyis nagy valószínűséggel bontatlanul ez az egyetlen fellelhető példány az egész világon.

A gamer-, a fantasy- és a popkultúra-relikvia másodpiaca jellemzően nem ilyen ritkaságoktól hemzseg, ám meglepő módon a kacatoknak meglehetősen borsos az áruk. Köszönhető ez annak, hogy a mai 40 pluszos (rendkívül jó vásárlóerőnek számító) korosztály is vonzódik a fiatalságához. Amit annak idején nem tudtak megszerezni – mert nem volt rá zsebpénzük, vagy mert a szüleik nem erre költöttek –, azt most pótolják be.

Fotó: Shutterstock

Magyarországon például a Star Wars márkanévvel ellátott, eredeti vagy a magyar fröccsöntőipar által másolt Jedi-bábuk a nyolcvanas évek elején 400-500 forintba kerültek, ha épp lehetett kapni. Az átlagfizetések akkor 2600–3000 forint között mozogtak. Egy átlagos tininek minimum egy évet kellett spórolnia a zsebpénzéből, hogy hozzájusson egy ilyen bábuhoz, most azonban pénz is és bábu is van.

A piacot természetesen nem csak az érzelmek mozgatják. A popkultúra visszakanyarodott a nyolcvanas évekhez, a filmipar egyre több retró témához nyúl. Jelentősen megugrott a Queen zenekar bakelitlemezeinek és CD-inek másodpiaci ára, miután a zenekarról készült film főszereplője megkapta a legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjat. Az eredeti csomagolású, üzletekben fellelhető egyedi Queen-hanghordozók ára pedig esetenként a csillagos eget is eléri, de a tucatáru is visszanyerte a nyolc-tíz évvel ezelőtti kibocsátáskori árát, vagyis ezen legalább nem bukik a kereskedő.

Fotó: Shutterstock

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek