Műtárgy

Dübörög a digitális műkincspiac

Csaknem 17 millió dollár bevétellel zárult a Sotheby's digitális műalkotásokat kínáló aukciója.

Csaknem 17 millió dollárért (5,1 milliárd forint) találtak gazdára a Pak nevű digitális művész nem helyettesíthető tokenként (NFT) kínált műalkotásai a Sotheby's szerdán zárult online aukcióján.

A The Fungible Collection elnevezésű árverés egyik legizgalmasabb tétele a mindössze egyetlen pixelből álló The Pixel nevű volt, amelyet 1,36 millió dollárért vásárolt meg valaki csaknem másfél órányi licitharc után.

Az aukción a gyűjtőknek lehetőségük volt digitális kockák vásárlására, amelyek ára 500 és 1500 dollár között mozgott.

A csupán Pak néven ismert művész @muratpak néven szerepel a Twitteren.

Fotó: JENS KALAENE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance/AFP

Az aukció hétfőtől szerdáig tartott a Nifty Gateway nevű NFT-piacon. A bevétel 16,8 millió dollár volt.

A vevők kriptovalutával és bankkártyával is fizethettek a művekért.

A nem helyettesíthető tokenek piacának népszerűsége 2021-ben szinte felrobbant. Minden NFT-nek van saját blockchain alapú digitális „pecsétje”, amely az eredetiségét és tulajdonosát igazolja.

Március közepén csaknem 70 millió dollárért kelt el egy digitális műalkotás a Christie's árverésén, amelyen az aukciósház először adott el egy fizikai mivoltában nem létező műtárgyat. Az Everydays – The First 5000 Days című digitális alkotást az amerikai Mike Winkelmann, művésznevén Beeple készítette. Ugyancsak márciusban több mint félmillió dollárért (150 millió forintért) kelt el a világ első nem helyettesíthető tokenként (NFT) kínált háza.

NFT digitális műalkotás Sotheby's Christie's
Kapcsolódó cikkek