Műtárgy

Öt év alatt a többszörösét érheti egy műalkotás

Kevés értékállóbb befektetés van a műkincspiac szakemberei szerint.

Hiába a járvány, a műtárgybefektetés lehetősége vonzóbbá vált Magyarországon a BÁV közleménye szerint. Kiemelték, egy Rolex Daytona karóra például az öt évvel ezelőtti árának több mint másfélszeresét értheti, egy Gorka Lívia kerámia pedig megnégyszerezte vételárát ugyanezen időszak alatt.

A hazai és nemzetközi műkereskedelmi piacon is az élvezeti vásárlás volt az aukciókon való részvétel legjellemzőbb indoka 2020-ban.

Az, hogy valaki a szemet gyönyörködtető ékszereket vagy műtárgyakat keresi, természetesen nem zárja ki, hogy közben olyan tárgyakkal gazdagodjon, melyek hosszú távon is őrzik értéküket. Ilyen lehet egy különleges arany ékszer, óra, festmény vagy műtárgy is, feltéve, ha azokat szakértőktől vásároljuk meg, akik hitelt érdemlően bizonyítják az eredetiségüket.

Fotó: Getty Images

Mint írták, a műkereskedelemben fellelhető alkotások ezen tulajdonságára az elmúlt év kihívásai is rávilágítottak.

Sokan dönthettek úgy, akár magukat, akár a szeretteiket akarták megajándékozni, hogy inkább valami olyanra költik a pénzüket, ami értékálló, sőt, az idővel befektetésnek is kiváló. Így pedig a jövőről való gondoskodás is motivációként szolgálhat egy-egy ékszer, festmény vagy műtárgy megvásárlása mögött. Jó példa erre, ha a sokak által kedvelt és előszeretettel vásárolt elektronikai cikkek értékállóságát hasonlítjuk össze a BÁV árveréseinek egy-egy népszerű darabjával.

A közlemény szerint érdekes eljátszani a gondolattal, amikor legközelebb meg akarjuk lepni magunkat vagy szeretteinket egy ajándékkal, hogy az elektronikai cikkek a 2015-ös áruk töredékét érik jelenleg: egy LCD televízió eredeti áránál 88, egy mobiltelefon 85, míg egy játékkonzol 44 százalékkal ér kevesebbet. Ne legyenek illúzióink afelől sem, hogy ez a pénz nem lenne elég semmire a műtárgypiacon, mert ugyanennyiért már egészen komoly alkotásokat akaszthatunk a falra egy tévé helyett. A nagyon népszerű, ám valódi értéket nem képviselő bizsu ékszerek megvásárlásakor is hatalmas (mintegy 68 százalékos) értékcsökkenésre számíthatunk.

Ráadásul ezeknek az ára is sokszor vetekszik a valódi, nemesfémből készült ékszerekével.

Fotó: BÁV

Ezzel szemben, ha megnézzük a hosszú távú befektetési portfóliók kötelező elemét, a félunciás (kb. 14 gramm) befektetési aranytömböt,

az 54 százalékkal ér többet most, mint öt éve.

Egy aranygyűrűnek 77, míg egy igen keresett Rolex Daytona arany karórának 60 százalékkal nőtt az értéke a 2015-ös vételárához képest. A festmények esetében az utóbbi idők egyik befutójának, Czene Bélának a rendszerváltás előtti magyar társadalmat ábrázoló festményei 260 százalékkal emelkedtek. Gorka Lívia, a magyar modern kerámia kiemelkedő alakjának szoborszerű térplasztikái 289 százalékkal növelték értéküket az elmúlt öt év során.

Befektetési szempontból napjainkban világszerte a legnagyobb áremelkedést a kortárs alkotások érik el. A májusi árverásen érdemes tehát ezekre, köztük az absztrakt képek kedvelőinek Gerzson Pál konstruktív formákat ábrázoló olajfestményére figyelniük. De jó befutók lehetnek az utóbbi években rendkívül népszerű ipartervesek is, köztük Nádler István, akinek Firenze című akvarellje 1,2 millió forintos kikiáltási árral indul az aukción.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek