BUX 52,331.31
+0.03%
BUMIX 4,429.91
+0.79%
CETOP20 2,385.41
-0.10%
OTP 18,285
-0.03%
KPACK 16,800
0.00%
0.00%
-0.26%
-0.26%
-0.22%
ZWACK 16,600
0.00%
0.00%
ANY 1,620
0.00%
RABA 1,570
+1.29%
0.00%
0.00%
-1.09%
+1.72%
0.00%
-0.38%
+2.44%
+1.79%
+0.24%
OTT1 149.2
0.00%
-1.61%
MOL 2,438
-0.25%
-1.32%
ALTEO 1,370
-0.36%
0.00%
+5.08%
EHEP 1,970
0.00%
0.00%
4IG 1,014
+1.40%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+0.60%
+0.58%
0.00%
-6.94%
SunDell 37,400
0.00%
+0.75%
0.00%
+2.21%
0.00%
+1.24%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Műtárgy

Akár egymillió dollárt is fizethetnek a világűrt megjáró bordóiért

A Petrus 2000 egyike annak a 12 palack francia bornak, amely januárban tért vissza a Földre az űrállomásról.

Elárverez a Christie’s egy palack bordói bort, amely a Föld körül keringve több mint egy évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson egy tudományos kísérlet részeként, az auk­ciós ház szerint ínyenceknek a különleges nedű akár egymillió dollárt is megérhet.

A Petrus 2000 egyike annak a tizenkét palack francia bornak, amely januárban tért vissza a Földre az űrállomásról.

A tudományos kísérlet része annak a hosszabb távú erőfeszítésnek, hogy a Földön lévő növényeket ellenállóbbá tegyék a klímaváltozással és a betegségekkel szemben azáltal, hogy újfajta stressznek teszik ki őket.

Március végén 12 borszakértő a bordeaux-i borkutató intézetben vakon tesztelte az egyik űrben járt palack tartalmát együtt a borpincében maradt, ugyanazon évjáratúakkal. Megállapították, hogy a súlytalanság nem rontott a bor minőségén, hanem jobban érlelte azt.

Fotó: Philippe LOPEZ / AFP

Tim Tiptree, az aukciósház bor- és szeszesital-részlegének nemzetközi igazgatója szerint a világűrt megjáró bor „páratlan környezetben” érlelődött.

Egy nagyon harmonikus bor, amely képes arra, hogy fenségesen érlelődjön, ezért választották ezt a tudományos kísérlethez. Nagyon biztató, hogy pompás ízű volt, amikor visszaérkezett a Földre

– hangsúlyozta.

A tudományos kísérletet a Space Cargo Unlimited luxemburgi startup szervezte. Az aukció bevételéből további ilyen kutatásokat fognak finanszírozni. Az aukciós tételben szerepel egy Földön érlelt Petrus ugyanabból az évjáratból, hogy a majdani vevő össze tudja hasonlítani az ízüket, ha úgy döntene, hogy felbontja a palackokat.

Ugyanezt tették márciusban a borszakértők is. Jane Anson, a The Decanter borászati folyóirat szakírója úgy fogalmazott, hogy a Földön maradt bor íze „fiatalabb” volt, mint azé, amely megjárta a világűrt.

Az, amelyik a Földön maradt, nekem egy kicsit fanyarabb, egy kicsit tanninosabb és egy kicsit fiatalabb volt. Az űrben jártnak a tanninjai lágyabbak voltak, jobban kijött egy virágos íz.

A bor érlelési folyamatának kémiai és biológiai elemzése lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megtalálják a módot jó évjáratok mesterséges érlelésére. Szőlővesszőket is vittek a kísérletben az űrállomásra, amelyek nemcsak túlélték az utat, de gyorsabban nőttek, mint a Földön maradt társaik, annak ellenére, hogy kevesebb fényt és vizet kaptak.

Kapcsolódó cikkek