Műtárgy

Brutális pénzt szurokolhatnak le a legnagyobb orosz gyémántért

Az Oroszországban valaha csiszolt legnagyobb gyémántot árverezik el a jövő héten Genfben.

Az Oroszországban valaha csiszolt legnagyobb gyémántot árverezik el május 12-én Genfben.

A 100,94 karátos színtelen, belül hibátlan Alrosa Spectacle gyémánt leütési árát 12 és 18 millió (3,9-5,88 milliárd forint) közé becsüli a Christie's aukciósház.

A nyersen 207,29 karátot nyomó drágakövet – az ebben az évszázadban felfedezett egyik legnagyobbat – 2016-ban a szibériai Jakutföldön találta a legnagyobb orosz drágakő-bányatársaság, az Alrosza.

A Szergej Gyagilevnek elnevezett nyersgyémántot egy év és nyolc hónap alatt csiszolták jelenlegi négyzetes formájára a cég moszkvai üzemében

– közölte az aukciósház.

Fotó: Alexander NEMENOV / AFP

A Spectacle egy IIA-típusú, D-színárnyalatú, belül hibátlan gyémánt, vagyis rendkívül ritka – a természetes gyémántoknak mindössze 1-2 százaléka ilyen – és a színskála szerint a legtisztább gyémánt – közölte korábban a bányatársaság.

Az Alrosza kollekciójából egy ennél is ritkább, 14,83 karátos pink gyémántot 26,6 millió dollárért (7,84 milliárd forint) adott el a Sotheby's aukciósház, így ez a drágakő lett a legdrágább a saját színfokozatában. A Firebird nevű, 20,69 karátos, fancy vivid yellow színfokozatú gyémántot a Graff luxusékszeripari vállalatnak adták el 2019 végén, de annak vételára nem ismert.

gyémántbányászat csiszolt gyémánt Genf luxusékszer gyémánt Oroszország árverés ékszeripar Alrosa Spectacle aukció ékszer
Kapcsolódó cikkek