Az aukció kiemelkedő darabja Bak Imre 1969-es, Festmény II. című alkotása, amely 30 millió forintos kikiáltási árról indul, a becsértéke pedig 50–70 millió. Bak 1965-ös nyugat-európai tanulmányútja során találkozott először amerikai hard-edge és minimal art művekkel.

Ezek az irányzatok mellőznek mindenféle tárgyi utalást, helyette a szín és forma plasztikus, dekoratív minőségeire építenek. Hazaérve Bak a magyar konstruktivista hagyományra, a népművészetre, valamint a legfrissebb nyugati tendenciákra hozott létre hard-edge módszerével készült, nemzetközi színtér szempontjából is jelentős műveket. 

Maurer Dóra életművének felértékelődése az elmúlt évek igazi műkereskedelmi sikersztorija. Most az Overlappings című 2005-ös munkája kerül kalapács alá 5 millió forintos induló áron és 9–12 milliós becsértékkel.

Bak Imre Festmény II. című alkotása
Forrás: Virág Judit Galéria

Nádler István 1997-es Feketebács sorozatából is szerepel az aukción egy kép 3,2 millió forintos kezdő áron, 5–7 milliós becsértékkel.  A kilencvenes éveket egy összegző korszaknak tekintik Nádler művészetében, amikor megkísérelte a geometrikus absztrakt és a lírai, pszichologizálóbb, gesztusszerűbb ábrázolásmódot összeegyeztetni. Nádler konkrét természeti motívumok megjelenítése nélkül, csak gesztusokkal alkotta meg a szubjektív tájképeit ebben a sorozatban.  

Egy elhivatott gyűjtő, Szölke László gyűjteménye is kalapács alá kerül. A kollekció a huszadik század második felét öleli fel, különös tekintettel a nyolcvanas és kilencvenes évek magyar művészetére, például fe Lugossy László és ef. Zámbó István alkotásaira. Ez a rész azért is érdekes, mert a következő nagy műkereskedelmi áttörést éppen a nyolcvanas évek szentendrei festőinél várják.   

Szölke László feleségével 1967-ben telepedett le Németországban, és saját bevallása szerint nagyon hamar beszippantotta a nyugati élet, különösen annak fejlett tárgyi és vizuális kultúrája. A kortárs művészet, kiállítások érdekelték. A hetvenes évek végétől Szölke egyre több időt töltött Magyarországon, és ezzel párhuzamosan elkezdte a hazai kortárs művészeti szcéna feltérképezését. A szentendrei Műhely és Artéria, valamint a budapesti Dürer és Dorottya utcai galériákat járta, majd ajánlások és ismeretségek révén eljutott művészek műtermeibe is.  A nyolcvanas évek első felére már annyi művésszel megismerkedett, hogy felmerült egy magyar kortárs művekre specializálódott galéria nyitásának ötlete is Münchenben.

Az aukciósház a kortársárverést követő napon, március 28-án hétfőn a galériában élőben rendezi meg harmadik alkalommal tematikus, grafikai művekből álló aukciót.

A válogatott, kiemelkedő kvalitású alkotások teljes keresztmetszetét nyújtják a huszadik századi magyar művészetnek. A századfordulót Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József és Vaszary János alkotásai reprezentálják. Kalapács alá kerülnek még többek között Márffy Ödön, Pór Bertalan, Patkó Károly, Kádár Béla, Scheiber Hugó kiváló tusrajzai, a háború utáni művészek közül pedig Victor Vasarely és Gyarmathy Tihamér művei, valamint Nádler István, Konok Tamás és Maurer Dóra munkái. Az aukción lehetőség van online, telefonon és vételi megbízással, valamint személyesen is licitálni.