A Christie’s két gyémántot is áruba bocsát a genfi árverésen. Mind a két kő több mint 200 karátos. 

Az aukció érdekesebb darabja a The Rock névre keresztelt gyémánt.

Ez egy 228,31 karátos, szabályos körte alakú kő, amely nagyjából akkora, mint egy golflabda.

Az aukciósház várakozásai szerint akár 30 millió dollárért is elkelhet a különleges fehér gyémánt – írta meg a CNN.

A világ eddig felfedezett legnagyobb gyémántját tavaly találták meg Botswanában. Ez a gigantikus kő 1098 karátos.

This picture taken on May 6, 2022 in Geneva shows "The Rock", a 228,31 carats pear-shaped white diamond (estimate: USD 20,000,000-30,000,000) mined and polished in South Africa over two decades ago, which is the largest white diamond ever to appear for sale at auction, according to Christieís auction house. - The Rock will be offered on May 11, 2022 in Geneva during a "Christieís Magnificent Jewels" sale, alongside a yellow diamond, with part of the proceeds going to the International Committee of the Red Cross. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

Az ilyen nagy köveknél gyakran fel kell áldozni a forma egy részét, vagyis nem lehet olyan szabályosan lecsiszolni, hogy meg lehessen tartani a súlyukat

– mondta Max Fawcett, a Christie’s genfi ékszerosztályának vezetője a Reutersnek adott interjújában.

A The Rock viszont nemcsak nagy, hanem tökéletesen szimmetrikus körte alakú forma is. Ezzel az egyik legritkább drágakőnek számít, amit valaha eladtak egy aukción

– tette hozzá a szakértő.

A The Rockot Dél-Afrikában bányászták. Egykori tulajdonosa Cartier nyakláncként viselte. A fehér gyémántok aukciós rekordja egy 163,41 karátos darab volt, amely 2017-ben cserélt gazdát.

A giant diamond nicknamed "The Rock" is displayed at Christie's auction house in Dubai on March 25, 2022, ahead of an auction where it is expected to fetch up to $30 million. - The 228.31-carat pear-shaped gem, which was mined and polished in South Africa more than 20 years ago, is the largest white diamond ever to come to auction, said Christie's. After making its debut at Christie's Dubai, where it will be displayed from March 26-29, The Rock will travel to Taipei, New York and Geneva, where it will be auctioned on May 11. (Photo by Karim SAHIB / AFP)
Fotó: KARIM SAHIB / AFP

Az árverésen, mint már írtuk, a Christie’s egy másik követ is kalapács alá visz. A The Red Cross Diamond névre keresztelt kő 205,07 karátos, párna alakú, sárga gyémánt.

Ennek a kőnek az eladási árának egy része a genfi székhelyű Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához kerül majd.

Ezt a gyémántot, amely egy máltai kereszt formába van foglalva, először 1918-ban, egy londoni aukción adták el, hogy a bevételből a háborús erőfeszítéseket támogassák. Akkor 10 ezer fontért ütötték le, ez a bevétel pedig a Brit Vöröskereszt Társasághoz került. A Christie’s genfi szakértője szerint

a kő jelenlegi áron 7 és 10 millió dollár közötti értéken kelhet el.

A Vöröskereszt Nemzetközi Biztosságának szóvivője elmondta, hogy az eladásból származó pénz egy részét arra fogják fordítani, hogy tiszta vizet szállítsanak az ukrajnai háború által érintett embereknek. 

A gyémántok világpiaci árát jelentősen megemelte az orosz–ukrán konfliktus. Az Oroszország ellen hozott nyugati szankciók keretében az orosz termelőktől származó gyémántok eltűntek a piacokról, ezzel együtt a kereslet pedig felélénkült, hiszen a gyémántaukciós VIP-események ismét visszatértek a koronavírus ellen hozott korlátozások enyhítésének köszönhetően.