A nemzetközi piacon is csúcsárak és életműrekordok születtek a májusi nagyaukciókon. A Christie’snél Monet, Rothko, Pollock és Picasso voltak a húzónevek, és 50 új szerzői rekord született. De mindenekelőtt Andy Warhol Marilyn Monroe-t ábrázoló híres 1964-es portréja állított be egy új szintet, hiszen 195 millió dollárért (70 milliárd forint) kelt el, s ezzel ez a szitanyomat lett minden idők legdrágább, amerikai alkotótól származó műve, egyben a legdrágább 20. századi műalkotás, amelyet nyilvános árverésen eladtak.

A Shot Sage Blue Marilyn című, 101,6-szer 101,6 centiméteres lenvászon alkotás a tragikus sorsú filmcsillag egy, a Niagara című film promózása során 1963-ban készült fényképén alapul, és Warhol legismertebb műve a Campbell leveskonzervet ábrázoló kép mellett. A mű a várakozásoknak megfelelő áron, négy perc alatt talált gazdára a Christie’s manhattani székházának zsúfolásig megtelt aukciós termében. Az ikonikus képet a zürichi Thomas és Doris Ammann Alapítvány bocsátotta áruba, amely a teljes bevételt jótékony célokra fordítja. A vásárlót nem nevezték meg, csak annyit tudni, hogy a győztes ajánlatot egy helyszínen lévő licitáló tette.

Andy Warhol Marilyn Monroe-t ábrázoló híres portréja
Forrás: Christie’s aukciósház

Monet-tól három festményt is értékesített a Christie’s ezen a tavaszon, a legmagasabb árat az 1907-ben készült és a londoni parlamentet naplementekor ábrázoló festmény érte el, 75,9 millió dolláros leütéssel. Egy 1961–62-es vörös Rothko is kiemelkedő darabja volt a szezonnak, ez 66,8 millió dollárért ment el. Edgar Degas-tól egy 1927-es bronzszobrot értékesítettek 41,6 millió dollárért. Jackson Pollock 1949-es Number 31 című festménye 54 millió dollárt ért. Van Gogh Menedékház az Alpokban (1889) festménye pedig 51,9 millió dollárt hozott.

Az impresszionista, modern és háború utáni művészetet kínáló, kiemelt tételeket felsorakoztató esti aukció kimagasló, 468 millió dolláros forgalommal zárt. A 21. századi művészetet kínáló másik aukciójuk 103 millió dolláros forgalommal zárt, ezen Gerhardt Richter 1994-es Abstraktes Bild című olajképe kelt el a legmagasabb áron, 36,5 millió dollárért. 

A Sotheby’s májusi New York-i Modern művészeti aukciója is 400 millió dollár fölött zárt.

A vezető tételek, mint Picasso női aktja 67,5 millió dollár, Monet Velencei Canale Grande-t ábrázoló látképe 56,6 millió dollár, és Cezanne Tisztás című festménye 41,6 millió dollár lett. Ezenkívül olyan műveket vittek még kalapács alá, mint Giacometti szobra 17,5 millió dollárért, Modigliani női portréja ugyanennyiért, Matisse virágcsendélete 15 millió dollárért, Gaugain Tahiti festménye kilencmillió dollárért, Willem De Kooning festménye tízmillió dollárért.

A Sotheby’s kortárs aukciója is nagyon jól ment, 210 millió dolláros forgalommal zárt az esti árverésük, amelyen a két vezető tétel Francis Bacon Study of Red Pope (Tanulmány a vörös pápa portréjához) című tanulmányképe 46,2 millió dollárért, Cy Twombly festménye 38 millió dollárért kelt el. Emellett David Hockney Grand Canonja 11 millió dollárért, Andy Warhol Elvise 21,5 millió dollárért, Georg Baselitz Drezdai nő című szobra 11,2 millió dollárért talált gazdára.