A Scientific Reports folyóiratban jelent meg: egy régészekből, etnográfusokból és történészekből álló nemzetközi kutatócsoport a pénisz legrégebbi faragott ábrázolásaként azonosított egy kőfüggőt, amelyet még 2016-ban az észak-mongóliai Hangáj-hegységben találtak.

Terkhiin,Tsagaan,Lake,Also,Known,As,White,Lake,Is,A
Fotó: Shutterstock

A kövecske körülbelül négy centiméteres, és a körülötte talált anyagok elemzése arra mutat, hogy a kora 41 900–42 400 év, vagyis a felső paleotikum idejéből származik – írta a Phys.org.

A leletanyag elemzőinek a figyelmét a kődarabon látható körkörös, illetve hosszanti vágat keltette fel, amelyeknek a bemetszésével a kő péniszhez vált hasonlóvá. 

A kő hátsó része meglehetősen fényes, és ebből jutottak arra a következtetésre, hogy függő lehetett, amelyet nyakba akasztva viseltek, és a hátulját a súrolódás fényesíthette ki.  

Fotó: Nature Scientific Reports

A kutatócsoport következtetését mások azonnal vitatni kezdték, mondván hogy valamilyen ismeretlen célú eszközről is lehet szó. A középső körkörös vágat pedig akár arra is szolgálhatott, hogy erre tekerjék a zsinórt, amivel a nyakukba akasztották a követ. A régész- és történészközösség az ellenérvek ellenére falloszábrázolásnak ítéli a leletet. A korábban ismert legrégibb ilyen ábrázolás kora mintegy 28 ezer év, és Németországban találták.

Megfejtették a viking betegséget, nem fogjuk elhinni, ki a hibás: a neandervölgyi

Az ujjak kiegyenesíthetetlen görbületével járó viking betegségről rég sejtették, hogy genetikai eredetű, hiszen az északiak között sokkal gyakoribb. Most kiderült, milyen messzire kell visszamenni az eredetének a feltárásában.