Idén nem a Balaton-Felvidéken tartja nyári vásárát a Resident Art Galéria, hanem Budapesten, a Horánszky utcai Galériában maradnak. Tavaly három hét alatt 50-100 művet értékesítettek Lovason, most arra kíváncsiak, hogy a bátrabb válogatás mennyire talál érdeklődőkre Budapesten.

 

Több szempontból érdekes kísérlet, egyrészt lazul a korábbi gyakorlat, miszerint nyárra minden galéria bezár, a műkereskedelmi szezon egyre jobban beletolódik a nyárba, és egyre hamarabb kezdődik ősszel, gyakorlatilag egyedül az aukciók szünetelnek. 

Másfelől kísérleteznek az eladásra kínált anyag összetételével. Kurált anyagról van szó, kizárólag meghívásra lehetett bekerülni, de friss, fiatal művészeket emel be a galéria két alapítója, – Bánki Ákos festőművész és Schneller János művészettörténész – a kínálatba. Hatvan művész 180 alkotását lehet megvásárolni, az árak 50 ezertől 800 ezer forintig terjednek. A művészek életkora a fiataltól a „még” fiatalig terjed, ismertebb és kevésbé ismert művészek.

 

A válogatásban sokféle látásmód megfér egymás mellett: groteszk, absztrakt, figuratív, nonfiguratív, minimalista, naiv, fotografikus és geometrikus, formabontó és hagyományőrző.

Az elmúlt 5 évben 12 vásárt szerveztünk, ahol több száz művész több ezer alkotása kapott lehetőséget a bemutatkozásra, valamint több ezer művészetkedvelő tekintette meg vásárainkat és a hozzájuk kapcsolódó katalógusokat. Büszkék vagyunk rá, hogy sokan nálunk vásárolták meg első képzőművészeti alkotásukat, majd léptek be a kortárs művészet rajongóinak táborába, és arra is, hogy sok képzőművész nálunk adott el először művet, majd lépett be a kortárs galériák világába. Válogatásunkkal szeretnénk megszólítani a kortárs művészeti színtéren kívül elhelyezkedő, de a legújabb tendenciák iránt érdeklődőket, akik számára nem mindegy, hogy milyen képekkel élnek együtt, de nehezen igazodnak el az óriási „vizuális zajban”. Válogatásunkkal támpontokat és fogódzókat is kijelölünk azok számára, akik most lépnek be a kortárs művészet sokszínű világába

– nyilatkozta Bánki és Schneller.

 

Szeptember 14-én Molnár Sándor kiállítással kezdi majd az őszi szezont a Rezident Art. Molnár 1960–1977-ig tartó korszakával fog majd foglalkozni az értékesítéses tárlat, kiegészítve azokkal a francia iskolás alkotókkal, akik akkoriban hatottak rájuk.