Többek között Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Keserü Ilona, Markó Károly, Patkó Károly, Reigl Judit és Vaszary János műveit is felvonultatja az a hiánypótló kiállítás, amely február 22-én nyílik meg a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában. A Róma-Budapest tárlat és a hozzá kapcsolódó művészeti kiadvány új kutatásokra alapozva foglalja össze az 1800-tól 1948-ig tartó másfél évszázad művészeti irányzatait.

A  kiállítás plakátja. Közel száz műtárgyat mutatnak be. 
Forrás: Virág Judit Galéria

Berlin és Párizs kiállítást már szerveztünk, most az európai kultúra egy újabb fellegvára, Róma következik. Az eddigi legátfogóbb képet mutatjuk be a közönségnek arról, hogy hogyan vált az olasz főváros a magyar művészet egyik leginspirálóbb helyszínévé – mondta el Kelen Anna, a galéria vezető művészettörténésze.

Itália festői tájai mindig is lenyűgözték az európai művészeket és írókat. A Római Magyar Akadémián számos hazai alkotó töltött el hosszabb-rövidebb időt az antik, reneszánsz, barokk emlékek tanulmányozásával

– tette hozzá Kelen Anna. 

A kiállítás premierjén egy új tanulmánykötetet is bemutatnak, amelyet Kaszás Gábor és Szeredi Merse Pál írtak és tipográfiája – stílusosan – olasz betűtervező munkája. 

A non-profit kiállításon közel száz műtárgyat láthatnak az érdeklődők a magyar alkotók színe-javától. 

Magángyűjteményekből, közintézményekből kérték kölcsön ezeket az alkotásokat a szervezők, hogy erre a limitált időszakra összeálljon a tematikájában és választékában is egyedülálló program. A Róma-Budapest tárlaton minden festmény, szobor és műtárgy valamilyen módon az örök városról és a magyar–itáliai kölcsönhatásokról, inspirációkról mesél.

Ez várható 2024-ben a műtárgypiacon: kortárs és női művészek előretörése

Az aukciósházak mostanában sokkal inkább ki vannak szolgáltatva, miután a legtöbben blue chipnek számító műtárgyakat adnak be aukcionáltatni. A fiatal művészek eközben egyre nehezebben találnak kiállítási lehetőséget, kiélezett lett a verseny, sokkal többen lépnek be a piacra, mint huszonöt-harminc évvel ezelőtt. Bár világszerte mintegy húszezer galéria működik, a kiállítási lehetőségekért és a galériai reprezentációért versengők száma a korábbinál jóval magasabb.