A kritikusok által elismert Netflix-sorozat, a The Crown (Korona) rajongói mélyen a zsebükbe nyúltak február 7-én a Bonhams Aukciósház székhelyén rendezett árverésen, ahol a sorozat forgatásánál használt jelmezeket, díszletelemeket és kellékeket vitték kalapács alá. A 473 tétel összértéke körülbelül 1,7 millió angol font (körülbelül 2,1 millió dollár), szemben az 525 ezer fontra (663 ezer dollárra) vonatkozó előzetes becsléssel. Az online aukció végső ajánlattételi időpontja is meghosszabbodott január 11-től február 8-ig. Az aukció anyaga száz százalékban elkelt.

A királyi hintó másolatáért is sokat fizetett egy gyűjtő. Fotó: Bonhams Aukciósház

A legdrágább tétel egy 1987-es Jaguar XJ-SC 3,6 literes kabrió volt, amely Diana hercegnő privát gépkocsiját játszotta a sorozatban. A leütési ára 70 250 font lett, szemben az előzetesen várt 20 ezer fontos becsértékével. Az arany királyi hintó replikája (az aukciósház szerint az egyetlen a világon) megduplázta a becsértékét, 56 280 font lett az ára.

A legnagyobb arányú áremelkedést egy Harvard feliratú pulóver érte el, amelyet Diana hercegnőt alakító Elizabeth Debicki viselt a sorozatban: 5760 fontot  fizettek érte, szemben az előzetesen várt 700 fontos becsértékével.

Az apró kellékek is jól teljesítettek, köztük Diana eljegyzési gyűrűjének reprodukciója, amely 7680 fontért kelt el, míg a becsértéke mindössze 3 ezer font volt.

Diana eljegyzési gyűrűjének másolata is közel 7700 fontot ért valakinek. 
Fotó: Netflix

Az Emmy- és Golden Globe-díjas történelmi drámasorozat hat évada alatt a brit történelem hat évtizedét ölelte fel, Erzsébet hercegnő és Philip Mountbatten 1947-es esküvőjétől Károly herceg és Camilla Parker Bowles 2005-ös házasságáig.

Az élő értékesítésből származó bevételt a Left Bank Pictures – The Crown Scholarship program létrehozására fordítják a National Film and Television Schoolban (NFTS), melynek az Egyesült Királyságban Buckinghamshire-ben, Londonban, Leedsben, Skóciában és Walesben van képzési helyszíne.