Műtárgy

Elárverezik a világhírű Netflix-sorozat jelmezeit és kellékeit

Február 7-én 150 tételt visznek kalapács alá a világhírű Netflix-sorozatból, a The Crownból (A korona) a Bonhams londoni székhelyén, a New Bond Streeten, miközben egy körülbelül 300-as volumenű online árverésén is lehet licitálni. A korona kreatív gárdája többórányi archív felvétel nyomán, a lehető legpontosabban létrehozta a koronázás tárgyi világát is. Ajánlatot lehet majd tenni a királynő koronázási ruhájára, a koronázási hintóra, de még a trónra is.

Február 7-én 150 tételt visznek kalapács alá a világhírű Netflix-sorozatból, a The Crownból (A korona) a Bonhams londoni székhelyén, a New Bond Streeten, miközben egy körülbelül 300-as volumenű online árverésén is lehet licitálni. Charlie Thomas, a Bonhams UK ingatlanértékesítésért, ikonikus privátgyűjtemények aukcionálásáért felelős igazgatója szerint A korona jelmezei és kellékei önmagukban is értékes kézműves alkotások, gondosan elkészített replikák, így az esemény megismételhetetlen lehetőség a megszerzésükre.  

A korona című Netflix-sorozat jelmezei és kellékei önmagukban is értékes kézműves alkotások.
Fotó: Bonhams Aukciósház

Az élő értékesítésből származó bevételt a Left Bank Pictures – The Crown Scholarship program létrehozására fordítják a National Film and Television Schoolban (NFTS), melynek az Egyesült Királyságban Buckinghamshire-ben, Londonban, Leedsben, Skóciában és Walesben van képzési helyszíne.

A sorozat látványvilágáért felelős, Oscar-díjas produkciós dizájner, Martin Childs és csapata aprólékosan újraalkotta a világ két leghíresebb helyszínét – a Downing Street 10-et és a Buckingham-palotát. Az előbbi homlokzatának és bejárati ajtajának replikáját 20–30 ezer fontos (8,78 millió forint–13,18 millió forint) becsértékkel, a Buckingham-palota híres kovácsoltvas kapuinak másolatát 6–8 ezer (2,64 millió forint–3,51 millió forint) fontos becsértékkel viszik kalapács alá.

A Downing Street 10 ajtaja legalább 20-30 ezer fontot ér.
Fotó: Bonhams Aukciósház

A korona kreatív gárdája többórányi archív felvétel nyomán, a lehető legpontosabban létrehozta a koronázás tárgyi világát is. Licitálni lehet majd a királynő koronázási ruhájára, melynek értékét 20–30 ezer fontra tartják, továbbá a koronázási hintóra, amelyet 30–50 ezer fontra (13,18 millió forint–21,96 millió forint) taksálnak, a trón pedig 10–20 (4,39 millió forint–8,78 millió forint) ezer fontos becsértéket kapott. 

Az aukción néhány csodálatos és emlékezetes jelmez is szerepel majd, amelyeket a királyi családot alakító szereplők viselnek a sorozat során. Ezeket három díjnyertes tervező készítette: Michele Clapton (1. évad), Jane Petrie (2. évad) és Amy Roberts (3–6. évad), akik Sidonie Roberts jelmeztervezővel dolgoztak együtt. A jelmezeket gondosan készítették el úgy, hogy mindegyik ruha kifejezze az ábrázolt karakterek hangulatát és személyiségét, és alaposan kikutatták az eredetit, majd a részletekre figyelve újra megvarrták. A legjobb példa erre az úgynevezett „bosszúruha”, amelyet a Diana hercegnőt megformázó Elizabeth Debicki viselt a Serpentine Gallery fogadásán az 5. évad 5. részében. Ennek becsértéke 8–12 ezer font (3,51 millió forint–5,27 millió forint). 

Diana híres „bosszúruháját” Elizabeth Debicki viselte a sorozatban.
Fotó: Bonhams Aukciósház

Különleges tétel még Elizabeth Debicki (Diana hercegnőként) autója, egy 1987-es Jaguar XJ-SC 3.6 , amelynek becsértéke 15–20 ezer font (6,59 millió forint-8,78 millió forint).

Az aukció néhány kiemelkedő tétele: 

  • Claire Foy (a királynő szerepében) púderkék ruhája az 1. évad 5. részéből. Becsértéke: 5–7 ezer font.
  • Emma Corrin (Lady Diana Spencer) által viselt eljegyzési gyűrű. Becsértéke 2–3 ezer font. 
  • Vanessa Kirby (Margaret hercegnő) esküvői ruhája a 2. évad 7. részében, 6–8 ezer fontos becsértékkel.
  • Claire Foy-nak a promóciós plakátokon viselt kékeszöld ruhája a 2. évadból. Becsértéke 3–5 ezer font. 
  • Helena Bonham Carter (Margaret hercegnő) estélyi ruhája, amelyet a Guildhall bankettes jelenetben hordott a 3. évad 9. részében, és a promóciós plakátokon is szerepelt benne. Becsértéke: 2–3 ezer font.
  • Elizabeth Debicki (Diana hercegnő) a 6. évad 1. részében hordott leopárdmintás fürdőruhája és napszemüvege a St Tropezi-öböl motorcsónakos jelenetéből. Becsértéke: 800-1200 font.
Diana hercegnő zöld Jaguar cabrioletjének hasonmása.
Fotó: a Bonhams

Az élő aukcióból származó bevételt egy vadonatúj finanszírozási forrás létrehozására fordítják a Nemzeti Film- és Televíziós Iskola (NFTS) számára. A Left Bank Pictures – The Crown Scholarship program a következő 20 évben számos diákot támogat majd, akik így az NFTS speciális és világszínvonalú oktatásában részesülhetnek. A sorozat munkatársai közt is sokan az NFTS-ben tanultak.

Az aukciós anyag január 11. és február 5. között lesz kiállítva Londonban, a Bonhams székhelyén.

 

 

Bonhams Netflix korona aukció Diana hercegnő
Kapcsolódó cikkek