A ritka, 14 karátos arany legódarabot, ami egy Bionicle-maszk, egy nyugat-pennsylvaniai Goodwill adományboltnak ajándékozott ékszerdobozban fedezték fel.

A Lego Bionicles figurákat a 2000-es évek elején adta ki a cég, akkor indított egy új vonalat, ami eltért a hagyományos legókockáktól, és azt a célt szolgálta, hogy új közönséget érjen el.

14K arany Lego Bionicle Hau maszk / Fotó: ShopGoodwill

A játékgyártó cég versenyeket rendezett, ahol a fődíj egy arany Bionicle-maszk volt, ami pontosan illeszkedett a műanyag játékhoz. 2001-ben nagyságrendileg 30 maszkot készítettek, ebből 25-öt versenydíjként osztottak szét, a fennmaradó maszkokat pedig a Lego alkalmazottai kapták. A Goodwill Pennsylvania állambeli Dubois-i fiókjának dolgozói egy ékszertartó dobozban találtak rá a maszkra, de fogalmuk sem volt az értékéről. 

„Senki nem gondolt erre a nagy értékre, s hogy ilyen különleges darabra bukkantak” – mondta az üzlet vezetője az USA Today-nek. A Goodwill üzlet dolgozói akkor kezdték el sejteni, hogy nem hétköznapi legómaszkot találtak, amikor feltették az oldalukra és hirtelen elárasztották őket az ajánlatok.  

Végül az arany legómaszkot februárban aukcióra bocsátották. Eredetileg 33 ezer dolláros ajánlattal nyerték meg a licitet, de a vevő végül elállt a vételtől, mert nem tudta kifizetni. Második nekifutásra 48 licit után 18 101 dollárért kelt el, így az egyik legdrágább egyéni legódarab, amelyet valaha eladtak.

14K arany Lego Bionicle Hau maszk / Fotó: ShopGoodwill

A legó gyűjthető tárgyak világában egy piros Darth Vader-sisak korábban csaknem háromezer dollárért kelt el, míg Boba Fett lábkészlete ezer dollár körül volt. 

Az aukcióból befolyt összeget a Goodwill jótékonysági célokra fordítja.