Nemzetközi gazdaság

Sertésvész gyorsíthatja a vámvita lezárását

Közel a megegyezés az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalásokon, szakértők szerint Peking meggyőzésében segít a sertésinfluenza-járvány is.

Jövő héten folytatódnak a kereskedelmi tárgyalások az Egyesült Államok és Kína között Pekingben, május elején pedig Washingtonban, és a kiszivárgott információk szerint közel a megegyezés, így lezárulhat a több mint egy éve tartó vámháború a világ két legnagyobb gazdasága között.

A Bank of America Merrill Lynch elemzése szerint a megegyezés elérésében az amerikaiak kezére játszik a Kínát egyre jobban sújtó afrikai sertésinfluenza-járvány. Kínában található a világ sertésállományának csaknem a fele, és az ország az első számú fogyasztó is, de a járvány miatt a hivatalos adatok szerint több mint egymillió állatot kellett elpusztítani. A betegség terjedése következtében folyamatosan emelkedik a sertéshús ára Kínában, ami arra késztetheti a kormányzatot, hogy engedményeket tegyen a kereskedelmi tárgyalásokon. Ross Gilardi, a bank elemzője úgy véli: Peking annak ellenére megfontolhatja az amerikai sertéshúst sújtó 62 százalékos vámok megszüntetését, hogy az az Egyesült Államokból egyébként is jelentősen megnőtt a kereskedelmi háború kitörése előtti szinthez képest. A határidős jegyzéseken a sovány sertéshús ára 52,4 százalékkal ugrott meg az idén – ennél jobban egyetlen árucikk, az RBOB benzin teljesített 60 százalékos drágulással. A járvány a jelek szerint gyengíti Kína pozícióját, és „akár az amerikai szójaimport elleni szigorítások enyhítéséhez is vezethet, ami segítség lehet az amerikai farmereknek” – hangsúlyozta Gilardi.

A vámháború több milliárd dolláros károkat okozott mindkét gazdaságnak, szakértői becslések szerint havonta 1,4 milliárd dollárral csökkentette az Egyesült Államok reáljövedelmét. A pénzügyminisztérium összesen 34,6 milliárd dollárt szedett be vámokból október és március között, ami 16,3 milliárddal több az előző 6 havinál, azonban csak csepp a tengerben a pénzügyi év végére várható 1,1 ezermilliárd dolláros költségvetési hiányhoz képest. Donald Trump elnök eddig 250 milliárd dollárnyi kínai árura vetett ki büntetővámot, és nem akarja mindet megszüntetni akkor sem, ha megszületik a megállapodás. A tárgyalásokat vezető Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő szerint a tarifák egy részének a fenntartása szükséges ahhoz, hogy az egyezség betartására kényszerítsék Pekinget. Elemzők azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy Washington 200 milliárd dollár értékű kínai áru büntetővámját szünteti meg megállapodás esetén, fenntartja viszont a 25 százalékos tarifákat a maradék 50 milliárdnyira, többek között ipari gépekre, orvosi eszközökre, autókra és motorkerékpárokra. Ebben az esetben a kínaiak is azonos értékű amerikai áru importvámját tartják majd fenn a 110 milliárdos jelenlegi tételből.

 

n Abe Washingtonban egyeztet Trumppal

A kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok és Észak-Korea lesz a fő téma Abe Sindzó japán kormányfő pénteki és szombati tárgyalásain Donald Trumppal a Fehér Házban. A 67,6 milliárd dolláros amerikai külkereskedelmi deficit lefaragását célzó tárgyalások a múlt héten kezdődtek meg, és a mielőbbi megegyezés különösen az amerikai agrártermelők számára fontos. Japán a sertéshús egyik legfontosabb piaca, de az az idén 35 százalékkal esett vissza, és a magas – 38 százalékos – védővámok az amerikai marhahúst is versenyképtelenné teszik a szigetország piacán a legfőbb riválisokkal, például Ausztráliával szemben. | VG

vámháború kereskedelmi háború
Ezek is érdekelhetik