Nemzetközi gazdaság

Dél-koreai meglepetés az Oscar-gálán

A már eddig is több mint 190 millió dolláros jegyárbevételt hozó dél-koreai film, az Élősködők lett az Oscar-gála meglepetésfilmje idén. Ebben a zsűri fiatalítása is szerepet játszhatott.

Meglepetésre az Élősködők című dél-koreai alkotás kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-gálán vasárnap Los Angelesben. Pong Dzsunho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában. A film már számos fontos elismerést kapott, elnyerte az Arany Pálmát, a Golden Globe-ot és a Bafta-díjat is. Mindennek megkoronázásaként sikerült beírnia magát az Oscar-díjak történetébe azzal, hogy dél-koreai filmként elvitte a legjobb film és egyúttal a legjobb nemzetközi film díját is – számolt be az eseményről az MTI.

Pong és a világszerte több mint 190 millió dolláros (csaknem 60 milliárd forintos) jegybevételt elérő Élősködők című filmjének sztárja, Szong Gangho 2015 óta tagja az amerikai filmakadémiának. Az alkotásáért a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb rendező Oscar-szobrát is megkapták, és ezzel a film összesen négy Oscart gyűjtött az estén. A színészi kategóriákban a papírforma érvényesült: a legjobb főszereplő díját Joaquin Phoenix a Jokerért, Renée Zellweger pedig a Judy című, Judy Garlandról szóló életrajzi drámáért vehette át.

Laura Dern a Házassági történetért, Brad Pitt pedig a Volt egyszer egy Hollywoodért kapta meg a legjobb mellékszereplő Oscar-díját. A ceremónia első díjai között adták át a legjobb animációs film trófeáját a Toy Story 4. és a legjobb rövid animációnak járó Oscart a Hair Love alkotóinak.

A brit Roger Deakins vehette át a legjobb operatőrnek járó díjat Sam Mendes 1917 című háborús filmjének fényképezéséért. Deakinst 15 alkalommal jelölték már, és ez lett a második Oscar-díja a Szárnyas fejvadász 2049 után. A legjobb dokumentumfilm Oscar-szobrát Az amerikai gyáregység alkotói – a magyar származású Steven Bognar, Julia Reichert és Jeff Reichert – vehették át. Tom Hanks a díjátadón jelentette be, hogy december 14-én nyílik meg az amerikai filmakadémia múzeuma. A 28 ezer négyzetméteres Academy Museum of Motion Pictures gyűjteményében több mint 12 millió fotó, 190 ezer film és videó, 80 ezer forgatókönyv és több mint 60 ezer filmplakát szerepel.

Rekordközeli árbevétel

Az észak-amerikai mozis bevételek tavaly 11,4 milliárd dollárt értek el, ez 4 százalékos visszaesés az előző évhez képest – derül ki a Comscore által közzétett adatokból. Ez a bevétel a második legnagyobb észak-amerikai viszonylatban. A Boxoffice Pro portál közlése szerint az Észak-Amerikán kívüli összbevétel 31,1 milliárd dollárra rúgott.

 

Ezek is érdekelhetik