Nemzetközi gazdaság

Már 340 felett járt a forint

Újabb mélységekbe csúszott a hazai deviza, tegnap az euróval szembeni 340-es szintre gyengült. Az új mélypont mögött nem áll kifejezetten forintspecifikus tényező, vélhetően több faktor és kereskedési stratégia gyengíthette negatív csúcsra.

A hirtelen árfolyamesésben szerepet játszhatott a cseh jegybank múlt heti kamatemelése. A váratlan, 25 bázispontos szigorítás az euróval szembeni hétéves csúcsra lökte a koronát. Ez elszívó hatást teremthetett a régiós eszközök viszonylatában, erre utalhat, hogy a térség többi fizetőeszköze, a lej és a zloty jegyzése is esett az

euró ellenében. A forint emellett népszerű carry trade deviza, a kamatemelés hírére a kereskedők nagy összegben köthettek long ügyleteket a korona-forint keresztre. Ezt megerősíti, hogy a forint a koronával szemben gyengült a legnagyobbat tegnap, a zlotyval és forinttal szemben nyugodtabb volt. Az MNB friss ábrakészlete szerint megint 3000 milliárd forint fölött ingadozik a forinttal szembeni külföldi shortállomány.

Ezenfelül az árindex is a forint ellen hat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még a gyorsuló ellenére is kitart ultralaza monetáris politikája mellett. A piaci konszenzus szerint a ma esedékes inflációs adatban újabb gyorsulást láthatunk, akár 4,3 százalékig szaladhat a mutató, ami újabb nyomás alá helyezi a forintot. Főleg úgy, hogy az MNB tegnap közzétett monetáris jegyzőkönyvében a testület világosan kimondja: az inflációt változékonynak tartja, ezért nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatókra, mint az árindexre.

forint
Ezek is érdekelhetik