Nemzetközi gazdaság

Több mint egymillió szakember hiányzik

Könnyebb lesz ezentúl Németországban munkát vállalniuk az Európai Unión kívülről érkező szakembereknek, miután március 1-jén életbe lépett az ezt szabályozó új törvény. A kormány abban bízik, hogy a lazításokkal sikerül az országba csábítani azt a több mint egymillió képzett munkaerőt, akikre szükség van a gazdaság működéséhez.

A korábbi szabályozással ellentétben már nem csupán az egyetemi vagy főiskolai diplomával rendelkezőket sorolják a képzettek közé – akik már régóta megkaphatják az úgynevezett kék kártyát –, hanem a szakmunkásokat is. Mindössze annyi a követelmény, hogy legalább kétéves, Németországban elismert bizonyítványt képzéssel kell rendelkezniük, és középszinten kell beszélniük a nyelvet – ismertette a Deutsche Welle a részleteket.

Kivételt képeznek a hiányszakmák: például az orvosoknak, gyógytornászoknak, ápolóknak és nővéreknek, valamint az informatikusoknak és a mérnököknek elég, ha bizonyítani tudják, hogy évek óta dolgoznak a szakmájukban. A tervek szerint az elbírálási folyamat a szükséges dokumentumok benyújtása után legföljebb három hónapot vesz igénybe, a munkavállalói vízumot pedig négy héttel később már ki is adják.

A szabályozás elméletileg vonatkozik a menedékkérőkre és a menekültekre is, de közülük nagyon kevesen képesek teljesíteni az elvárásokat. Azt még a Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal vezetője, Hans-Eckhard Sommer is elismerte a Rheinische Postnak a hét végén adott interjúban, hogy a menedékkérőket nehéz feladat lenne integrálni a munkaerőpiacba, mert mintegy 17 százalékuk írástudatlan. Szerinte a fejlődő országokból sem lenne helyes munkaerőt verbuválni, mert az agyelszívással csak megnehezítenék ezeknek az egyébként is szegény államoknak a gazdasági fejlődését. Inkább Dél-Európából kellene szakembereket csábítani, ahol nagyon sok a munkanélküli, de képzett fiatal, akiket könnyen lehet integrálni a német társadalomba.

A gazdasági szereplők üdvözölték a lépést. A gazdasági versenyképesség fenntartása a szakképzett külföldi munkaerőtől függ – hangsúlyozta Steffen Kampeter, a munkaadók szervezetének vezetője, a 2600 digitális vállalatot tömörítő Bitcom pedig még egyértelműbben fogalmazott: „A világ legfényesebb elméire van szükségünk.”

német gazdaság
Ezek is érdekelhetik