Nemzetközi gazdaság

Megtriplázta nyereségét az Amazon

A profit a háromszorosára, 8,1 milliárd dollárra nőtt, ezzel immár sorozatban a negyedik negyedévben zárnak rekorderedménnyel.

Ismét bebizonyította az Amazon, hogy a járvány nagy nyertesei közé tartozik. Az amerikai e-kereskedelmi óriás részvényárfolyama 4 százalékkal emelkedett az első negyedéves gyorsjelentés csütörtöki tőzsdezárást követő publikálása után. Közrejátszott ebben az is, hogy árbevétele az egy évvel korábbi 75,45 milliárd dollárról 108,52 milliárdra ugrott, meghaladva a Wall Street 104,42 milliárdos várakozását. A profit a háromszorosára, 8,1 milliárd dollárra nőtt, ezzel immár sorozatban a negyedik negyedévben zárnak rekorderedménnyel, döntően annak köszönhetően, hogy a hagyományos vásárlási formák a járvány tavaly tavaszi előretörése óta visszaszorultak, ezzel párhuzamosan az otthonról interneten rendelt áruk volumene viszont hatalmasat nőtt.

Fotó: AFP

Mindez a Prime hűségprogram törzsközönségét 200 milliósra bővítette, ennyien élvezhetik az aznapi kiszállítás előnyeit és a cég streamszolgáltatását a fix éves csatlakozási díj fejében.

És eközben az Amazon dolgozóinak száma elérte a félmilliót.

A cég gigantikus logisztikai bázisain rengeteg kritika éri a munkakörülményeket, ám a szakszervezet-alapítás végül nem sikerült, igaz, a cégalapító-vezérigazgató, Jeff Bezos is elismerte, hogy vannak teendőik, tartozásaik ezen a területen. A céget azzal is vádolják, hogy a járvány idején dolgozói egészségét folyamatosan veszélyeztette.

Javíthat a helyzeten, hogy egymilliárd dolláros költséggel béremelést hajtanak végre a cégnél, amely továbbra is tízezrével toborozza vagy toborozná a dolgozókat új, a vásárlókhoz minél közelebbre eső raktárbázisaiba.

A terjeszkedés, a cargóflotta bővítse rendkívül költséges, de a nyereségtermelő képesség fenntartásához s javításához mindenképp szükséges a kiadások növelése.

Az Amazon már több lábon áll, sőt internetes felhőszolgáltatása, az Amazon Web Services (AWS) másfél évtized alatt évi 54 milliárd dolláros bevételt hozó üzletággá nőtte ki magát, méltó konkurenciát állítva a Microsoftnak, az IBM-nek, az Oracle-nek, az Alphabetnek, a Salesforce-nak és társaiknak. A negyedévben innen 13,5 milliárd dollár bevétel származott, ami 32 százalékos éves növekedésnek felel meg, és 300 millióval jobb a Refinitiv elemzői konszenzusánál.

Nem véletlen, hogy nyártól a visszavonuló Bezos helyére épp az AWS-vezér, Andy Jassy érkezik, hogy növekedési pályán tartsa a vállalatóriást, amely a hagyományos kiskereskedelemben is erősíti jelenlétét, egyrészt a Whole Food Market élelmiszer-kereskedelmi lánc révén, másrészt a kassza nélküli automata fizetési rendszert alkalmazó kis áruházai révén. Az Amazon az egészségiparban is terjeszkedik, az az online tanácsadást és orvosi ellátás kínáló üzletágát nagy munkaadóknak ajánlja lelkesen.

Az Amazon részvényárfolyama tavaly csaknem megduplázódott, az idén azonban gyengébben teljesít, mint az irányadó S&P 500-as tőzsdeindex. Előbbi 8,5, utóbbi 13 százalékkal erősödött az idén.

Amazon
Kapcsolódó cikkek