Nemzetközi gazdaság

Sportos vonallal bővít az Amazon

Az Amazon hosszas vita után megegyezett a német Verdi szakszervezettel az alapbér mértékéről, amely július elsejétől kereken 12 euró lesz – óránként. Az amerikai e-kereskedelmi óriást számos kritika érte az utóbbi években amiatt, hogy kihasználja és alulfizeti az alkalmazottjait.

Nincs ez másképp a vállalat második legnagyobb piacán, Németországban sem, ahol a Verdi 2013 óta szervez visszatérően sztrájkokat a munkakörülmények javításáét és a bérek normalizálásáért.

Emlékezetes volt a tavaly nyári szuperakciós nap, a Prime Day körüli munkabeszüntetésük, amikor is megbénították az 1600 milliárd dollárt érő vállalat kiszállításait.

Fotó: Marco Bertorello / AFP

Az is nagy felháborodást váltott ki, hogy eltörölték a koronavírus-járvány idejére járó dolgozói bónuszokat. A német Amazon-raktárbázisokon az alapbér jóval magasabb lesz a 9,50 eurós német minimális órabérnél, ennek ellenére a Verdinél nincsenek elragadtatva az amerikaiak „nagyvonalúságától”.

Szénné keresték magukat az utóbbi időszakban, ez a legkevesebb, amit tehettek

– hangsúlyozta a Reutersnak egy szakszervezeti vezető, utalva arra, hogy az első negyedévben az Amazon 8,1 milliárd dollár tiszta hasznot termelt, szemben az egy évvel korábbi időszak 2,5 milliárdjával.

Az Amazon még egy jó üzletet is kötött a hét végén, megszerezte a ligától (LFP) a francia labdarúgó-bajnokság mérkőzéseinek közvetítési jogát a globálisan 20 millió előfizetővel rendelkező Prime Video streamszolgáltatása számára. Az Amazon évi 275 millió euróért 300 meccset kap, az eddigi tradicionális jogtulajdonosnak, a Vivendihez tatozó Canal+ csatornának 76 találkozó marad. A liga a legtöbbet ígérőnek adta el a jogokat, hogy a járvány miatt vészesen eladósodott klubok helyzetén könnyítsen. Az Amazon már angol Premier League mérkőzéseiből is bevásárolt már.

Amazon
Kapcsolódó cikkek