Nemzetközi gazdaság

A brit lakosság 6 százaléka tapasztalt hosszú covidot

A hosszú covid a brit statisztikai hivatal felmérése szerint a betegségen átesettek közel negyven százalékát is érinthetik az elhúzódó tünetek, melyek legfőképp az általános jólétre, a testmozgásra és a munkaképességre gyakorolnak negatív hatást.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint az ország lakosságának 6,2 százaléka tapasztalt hosszú covid tüneteket. A felmérés során a felnőtt lakosság további 10,1 százaléka jelezte, hogy átesett a betegségen, ami csaknem kétszerese a fertőzésen hivatalosan átesettek számának. Az adatok azt is jelentik, hogy a betegségen átesettek 38 százaléka tapasztalta annak elhúzódását.

Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto / NurPhoto via AFP

A hosszú covidról nagyobb arányban számoltak be a nők, mint a férfiak (6,6 és 5,8 százalék), míg életkor szerint leginkább a 30 és 49 közötti korcsoportot érintették a nem múló tünetetek. Az elhúzódó betegség a jövedelmi státusztól is függött, a legszegényebb környékeken élők körében a felnőttek 8,4 százalékát érintette, míg a legjobb környékeken csupán 5,2 százalék számolt be hasonlóról.

Azok, akik a hosszú covidról számoltak be, a legtöbben az általános jólétük romlását, a testmozgásra, illetve a munkára való képességük csökkenését jelezték a negatívumok között.

A brit nyitás elhalasztását kérő, a The Lancetben megjelent nyílt levélben, melyet több mint 120 tudós írt alá, többek között pont a krónikus betegek számának növekedésével érveltek a szakértők.

hosszú covid Nagy-Britannia koronavírus statisztika
Kapcsolódó cikkek