Nemzetközi gazdaság

A Fed továbbra sem látja szükségét a szigorítás megkezdésének

Jerome Powell, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed elnöke kemény kérdéseket kapott az inflációval és a banki szabályozással kapcsolatban a szenátus bankbizottsága előtt tartott csütörtöki meghallgatáson.

A testület ott folytatta, ahol a képviselőház pénzügyi bizottságában dolgozó kollégáik szerdán abbahagyták: megkérdezték Powellt arról, hogy az hirtelen felgyorsulása valóban ideiglenesnek bizonyul-e, amint azt a Fed várja. Powell pedig lényegében megismételte a szerdai kijelentéseit. 

Fotó: Nicholas Kamm / AFP

A Fed úgy látja, hogy a teljes foglalkoztatottság és az árstabilitás irányába tett lépések továbbra is távol állnak attól a szinttől, amelyet a Fed döntéshozói látni akarnak, azelőtt, hogy megkezdődik a havi 120 milliárd dolláros kötvényvásárlási program lassítása. A programnak célja, hogy alacsonyan tartsa a hosszútávú hitelek kamatát, és ezzel élénkítse a hitelfelvételt és a költekezést.

Powell hangsúlyozta, hogy a Fed megítélése szerint sokkal kockázatosabb a monetáris politika túl korai szigorítása, mint a késői. Hozzátette azonban, hogy a Fed kész beavatkozni, ha az infláció tartós összetevői erősödnének. Elismerte ugyanakkor, hogy a jelenlegi, 5,4 százalékos áremelkedés jelentős, és valószínűleg a következő hónapokban továbbra is magas marad, mielőtt mérséklődni kezd. Kiemelte azonban, hogy a Fed továbbra is úgy látja, hogy az inflációs nyomás átmeneti jellegű, mely egy különleges történelmi helyzetben a gazdaság újbóli megnyitásának mellékterméke csupán.

A Fed a július 27-én kezdődő monetáris politikai ülésén folytatja a tárgyalásokat a havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlások csökkentéséről, és Powell kijelentette, hogy jóval annak visszafogása előtt figyelmeztetik majd a piacot. A Fed ugyanakkor még nem tárgyalja az irányadó kamatlábak mélypontról történő elmozdítását.

A vártnál magasabb inflációs adat mellett némiképp megnyugtatta a piacokat, hogy a pandémiás időszak eddigi legalacsonyabb értékére csökkent az új munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban. A legutóbbi héten 360 ezer ember igényelt munkanélküli-ellátást, ami kevesebb, mint az előző időszakban felfelé módosított 386 ezer, és megfelel a piaci várakozásoknak. Ez ugyanakkor így is közel duplája annak a 200 ezernek, amely a válság előtti időszakot jellemezte. A még mindig magas számok ellenére a munkaadók országszerte panaszkodnak az üres pozíciók betöltésének nehézségére és a folyamatos munkaerőhiányra, amelyért a magasabb munkanélküli segélyeket és a korlátozások miatti gyermekgondozással kapcsolatos aggodalmakat teszik felelőssé. Rekordszámú, 9,3 millió nyitott álláshely van, miközben majdnem 9,5 millió embert tartanak nyilván hivatalosan munkanélküliként. A munkanélküliségi ráta júniusban 0,1 százalékponttal 5,9 százalékra emelkedett. Az elemzők többsége arra számít, hogy a munkaerőhiány őszre enyhül, mivel az iskolák újranyitása enyhíti a gyermekfelügyelettel kapcsolatos nehézségeket, és a munkanélküli segélyek többsége is valamennyi államban szeptemberben jár le. 

A munkanélküli adatok és annak hatására, hogy Powell megismételte, nem látja szükségét a szigorítás megkezdésének, a dollár árfolyama 0,1 százalékkal erősödött a világ hat vezető devizáját tartalmazó kosár indexével szemben.

Amerikai Egyesült Államok makrogazdaság munkanélküliségi adatok Federal Reserve - Fed
Kapcsolódó cikkek