Nemzetközi gazdaság

Aligha nyitnak meg új csapokat az olajországok augusztustól

Több napig tartó heves vitákkal sem tudták feloldani Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek (EAK) közötti ellentéteket, ezért az OPEC+ mai online ülése is eredménytelenül végződött közölte késő délután Mohammed Barkindo, az OPEC főtitkára.

Fotó: Shutterstock

A Bloomberg szerint

a fiaskó legközvetlenebb következménye nyilvánvalóan az lesz, hogy a Kőolaaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) 13 tagállama, illetve a szervezeten kívüli, de az OPEC+ tanácskozásain résztvevő további 10 ország – például Oroszország – augusztustól az eredeti tervekkel szemben várhatóan nem növeli a kőolaj-kitermelést, ezzel egy jelentős erőforrástól megfosztva a járvány után lábadozó világgazdaságot.

Ráadásul a folytatás időpontjában sem állapodtak meg a felek.

A helyzet ugyanakkor meglehetősen képlékeny, a csoport bármikor újrakezdheti a tárgyalásokat. Az idei mintegy 50 százalékos áremelkedést követően, amikor az olaj jegyzése már a hordónkénti 80 dolláros ár közelébe jutott, egyre nőni fog a kőolajat fogyasztó országok nyomása a megegyezésképtelen exportálókon.

Az újabb kudarc nyomán estére 1,3 százalékkal, 76 dollár fölé lőtt ki a WTI jegyzése, míg a Brent 1,1 százalékkal 77 dollárra emelkedett. Londonban három éve nem volt ilyen drága a fekete arany.

A Bloomberg szerint ez a kimenetel jelentős csapás a kartellre nézve, hiszen az OPEC két oszlopos tagja, azaz Szaúd-Arábia és az EAK nem tudott dűlőre jutni. Kárt szenved a magát az olajpiac felelős gazdájaként látó és láttató csoport önképe, és felrémlik a tavalyi – soha nem látott áringadozásokat okozó – pusztító árháború kísértete is.

OPEC olajárak
Kapcsolódó cikkek