A meteorológusok szerint ezerévente egyszer tapasztalható hatalmas esőzés pusztít napok óta Kína középső részén, Henan tartományban, ahol szombattól keddig 617,1 milliméternyi csapadék hullott – majdnem annyi, mint amennyi egy év alatt szokott (640,8 mm).

A fővárosban, Csengcsouban tucatnyian haltak meg, több százezer embert kitelepítettek.

A víz elárasztotta az egyik metróvonalat is, az alagútban rekedt szerelvényekből a Reuters tudósítása szerint több mint ötszáz utast menekítettek ki.

Az előrejelzések szerint a következő napokban további eső várható, a hadsereg erre készülve több mint háromezer katonát mozgósított, akik a kutatásban és mentésben segítenek majd a helyi hatóságoknak.

Fotó: Chinatopix

A százmilliós lakosú Henan jelentős logisztikai központ, az áradás miatt a vonatközlekedés nagy részét leállították, lezárták az autópályákat, a repülőjáratok késnek, vagy törölték őket.

A tartomány több víztározójában és duzzasztógátjában elérte a víz szintje a veszélyes szintet, utóbbiak közül az egyik már megrepedt, és „bármelyik pillanatban összeomolhat”.

Kínai vállalatok, biztosítók és állami bankok 1,935 milliárd jüan (egy jüan 47,22 forint) azonnali segélyt ajánlottak fel. A tartomány ad otthont a tajvani Foxconn egyik gyárának, ahol az Apple számára szerelnek össze iPhone-okat, de az áradás ott egyelőre nem zavarja a munkát. A SAIC Motor, az ország legnagyobb autógyártója azonban figyelmeztetett, hogy csengcsoui egységében várhatóak rövid távú fennakadások, míg a Nissan helyi üzemében fel is függesztették a termelést.

Fotó: Chinatopix