A szervezőbizottság vezetője nem zárja ki, hogy a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt az utolsó percben elhalaszthatják a tokiói olimpiát. Muto Tosiro egy mai sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva megerősítette, hogy folyamatosan figyelik a járvány alakulását, és a helyzet változásától függően egyeztetnek a nemzeti és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), valamint a japán kormánnyal és a tokiói önkormányzattal. 

Az esetek száma nőhet vagy csökkenhet is, szóval majd akkor foglalkozunk a kérdéssel, hogy mit tegyünk, ha ez szükségessé válik

 – jelentette ki.

 

Fotó: Shutterstock


Japán sajtójelentések szerint mindenesetre az olimpia jelentős szponzorai közül a Toyota után a Panasonic, a Fujitsu és a NEC is úgy döntött, hogy nem vesz részt a pénteki megnyitóünnepségen. A japán közvélemény jelentős része nem helyesli a játékok megrendezését, mert attól tart, hogy a több tízezer külföldi sportoló, sportvezető és újságíró jelenléte miatt felgyorsulhat a járvány terjedése, és megjelenhetnek az új vírusvariánsok. 

Bár a szervezők mindent megtesznek a biztonság garantálása érdekében, eddig 67 akkreditáltról derült ki, hogy fertőzött. Tokióban hétnapos átlagban 1100, de kedden már 1387 új esetet jelentettek.