A Vállalkozások munkaerő támogatása programmal már több mint 20 ezer regisztrált álláskereső elhelyezkedését segítheti a kormány – közölte Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta,

az eddig kért összesen több mint 10 milliárd forint támogatásból közel 8,5 milliárdot mostanra meg is ítéltek a cégeknek.

Majdnem minden második igénylés a feltételek könnyítése óta, az elmúlt két hónapban érkezett be.

Fotó: Shutterstock

A kormány június elsejétől terjesztette ki szélesebb körre a Vállalkozások munkaerő támogatását.

A tavaly októberben elindított program eredetileg a 25 év alattiak és az alacsony képzettségűek felvételére ösztönözte a munkaadókat. A nyár elejétől már minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső elhelyezkedéséhez igényelhető az állami hozzájárulás.

A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – fele, de legfeljebb 100 ezer forint lehet. 

A munkaadók a korábbi öt hónap helyett fél éven át kaphatnak így összesen akár 600 ezer forintot egy új kolléga felvétele után.

A programban a legtöbb álláskereső foglalkoztatásához Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyékben kértek támogatást. A gazdasági ágak közül pedig a kereskedelem, gépjárműjavítás, az építőipar és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás a legnépszerűbbek. A Vállalkozások munkaerő támogatására folyamatosan lehet jelentkezni a helyileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. A részletes feltételek és dokumentáció a munka.hu honlapon érhető el.

Bodó Sándor kifejtette: 

A legfrissebb adatok szerint a 4,7 milliót közelíti a magyar munkavállalók száma, a hazai elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatottaké pedig 4 millió 450 ezer fölé emelkedett. A rendszerváltoztatás óta nem dolgoztak ilyen sokan Magyarországon, ami a foglalkoztatáspolitikai intézkedések eredményességét mutatja. 

Ahogy 2010 óta mondjuk, a magyar emberek nem segélyből, hanem munkából szeretnének megélni. A kormány ennek megfelelően a válsághelyzetben kiemelten kezelte, és a gazdaság újraindítása során is legfontosabb feladatának tartja a munkahelyek megőrzését, újak teremtését.”