Nemzetközi gazdaság

Köhécsel Európa legnagyobb gazdasága

A német gazdasági hangulatindex és a feldolgozóipari megrendelések is csökkentek a legfrissebb adatok szerint, de a kisebb elakadás ellenére várhatóan folytatódik a fellendülés.

A várt egy százalékos növekedés helyett 3,7 százalékkal csökkentek májusban a német feldolgozóipari megrendelések az előző hónaphoz képest a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint; áprilisban 1,2 százalékos volt a havi növekedés.

Az alacsony bázis miatt az egy évvel korábbihoz képest 54,3 százalékkal emelkedtek a megrendelések, de ez is messze elmarad az előző havi 78,9 százalékhoz képest.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások előtti utolsó hónappal, 2020 februárjával összevetve a német feldolgozóipari megrendelések 6,2 százalékkal magasabbak.

Fotó: Shutterstock

A belföldi megrendelések 0,9 százalékkal nőttek, a külföldiek viszont 6,7 százalékkal csökkentek áprilissal összevetve. Utóbbin belül az euróövezeti megrendelések 2,3 százalékkal, a többi országból pedig 9,3 százalékkal estek.

Thomas Gitzel, a VP bank közgazdásza szerint az éles visszaesés elsősorban az alapanyaghiány következménye, de szerepet játszhatott az is, hogy lassan visszacsúszik a megszokott szintre a járvány alatti megnövekedett kereslet bizonyos termékek, például bútorok iránt.

A vártnál nagyobb mértékben romlott a ZEW gazdaságkutató intézet júliusi német gazdasági hangulatindexe is: 63,3 pont lett a júniusi 79,8 után; elemzők 75,2 pontra számítottak. Számottevően javult viszont a felmérésbe bevont mintegy háromszáz intézményes befektető véleménye az aktuális helyzetről: a mutató 23 hónap után először került pozitív tartományba, 21,9 pontra ugrott az előző havi mínusz 9,1-ről.

Szakértők ennél szerényebb eredményre, 5,5 pontos júliusi mutatóra számítottak.

Achim Wambach, a ZEW elnöke szerint a felmérés eredménye azt mutatja, hogy folytatódik Európa legnagyobb gazdaságának fellendülése, és az adatok alapján hat hónap múlva is kedvező lesz a makrogazdasági helyzet. A Reuters által megkérdezett közgazdászok is arra számítanak, hogy nyáron az alapanyag-ellátási fennakadások ellenére felpörög majd a gazdaság. Ez pedig várhatóan tovább csökkenti a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak számát, amely júniusban már így is tavaly február óta a legalacsonyabbra szintre, 1,5 millió főre csökkent az Ifo gazdaságkutató intézet szintén kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint. Ez a teljes munkaerő 4,5 százaléka, míg májusban még 6,8 százalékuk volt. 

Ifo gazdaságkutató intézet ZEW-index német gazdaság koronavírus járvány
Kapcsolódó cikkek