Litvánia pénteken megkezdte az 550 kilométeres pengés drótkerítés kiépítését Fehéroroszország határán, miután azzal vádolták a belorusz hatóságokat, hogy migránsokat engednek be illegálisan az Európai Unióba – közölte a Reuters hírügynökség. A litván-belorusz határ 679 kilométer hosszú. 

Fotó: Janis Laizans / Reuters

A kormány szerint a katonai típusú pengés drótkerítés 4,9 millió euróba (5,81 millió dollárba) kerül, ha a ritkán lakott területeken, valamint nagy erdő- és mocsárterületeken áthaladó határ nagy részét végigfuttatják azt. 

A tervek szerint egy későbbi időpontban a sorompót egy két méter magas határkerítéssel és szögesdróttal egészíti ki, ami további 41 millió euróba kerül 

– közölte a belügyminisztérium.

Az elmúlt napokban több száz migráns lépett át Fehéroroszországból, többségük iraki állampolgár - derül ki a litván beszámolóból.

Fehéroroszország májusban úgy döntött, hogy megengedi a migránsok belépését Litvániába, ezzel reagálva az uniós országok által bevezetett szankciókat, amiket azért vezettek be, mert Minszk arra kényszerítette a Ryanair egyik járatát, hogy eltérve útvonalától, leszálljon, és letartóztatott egy fedélzeten tartózkodó disszidens bloggert.

Fehéroroszország elnöke kedden jelentette be, hogy nem fogja tűrni határai lezárását úgy, hogy közben a nyugat által okozott  krízishelyzetek miatt Afganisztánból, Iránból, Irakból, Líbiából, Szíriából, Tuniszból és Afrika mélyebb részéről menekülők is országába érkeznek. Mint közölte, szabad utat kíván hagyni számukra a nyugati országok irányába. Fehéroroszország most csak annyit őrzi a határt, amennyire nyereséges számára, és amennyire anyagilag is képes – mondta az elnök.

Közben Livtvánia azokat az embereket, akik illegálisan lépték át a határt, bezárva tartaná, a parlament előtt lévő egyik törvénytervezet szerint. Az elmúlt időszakban valamivel több mint 1500 ember lépte át illegálisan Fehéroroszországból a határt, közülük 900 július első kilenc napján.

Az új sorompóval lezárt kerítés első szakasza, amelyet pénteken fejeznek be, 500 méter hosszúságú és 1,8 méter magas lesz – mondta a hadsereg védelmi főnökének szóvivője, Ruta Montvile a Reuters hírügynökségnek. Mint mondta, nem számítot arra, hogy a Fehéroroszországból érkező migránsáradat önmagában lecsillapodik.