Nemzetközi gazdaság

Megegyezhetnek az Ukrajnát elkerülő gázvezeték sorsáról

Elsősorban az USA részéről fogalmazódtak meg olyan aggodalmak, hogy a Északi Áramlat 2 tovább növeli Európa függőségét az orosz gáztól.

Az Egyesült Államok és Németország napokon belül bejelentheti azt a megállapodást, amely pontot tesz a 11 milliárd dolláros beruházásban megvalósuló Északi Áramlat 2 gázvezetékkel kapcsolatos viták és szankciók végére.

Fotó: dpa Picture-Alliance / AFP

Joe Biden az Egyesült Államok elnöke és Angela Merkel német kancellár a múlt heti találkozójukon egyetértettek abban, meg kell akadályozni, hogy Moszkva az energiaszállításokat fegyverként használhassa a szomszédaival szemben. 

Az elmúlt években elsősorban az Egyesült Államok részéről fogalmazódtak meg olyan aggodalmak, hogy a jelenleg több mint 98 százalékos készültségű gázvezeték tovább növeli Európa függőségét az orosz gáztól, és kiszolgáltatottabbá teszi Ukrajnát Moszkvával szemben, mivel tranzitországként rontja alkupozícióját, és veszélyezteti a tranzitdíjakból származó bevételeit. 

A Bloomberg információi szerint a mostani megállapodás egyik fontos eleme, hogy Németország önállóan is szankciókat és más büntetőintézkedéseket alkalmaz Oroszországgal szemben, amennyiben az a földgázszállítást politikai-gazdasági fegyverként használná fel. Korábban Merkel kifejezetten elhatárolódott az önálló német fellépés lehetőségétől. A potenciális szankciók között szerepel Oroszország energiaexportjának korlátozása is. Noha a hírügynökség szerint a tervezet e tekintetben kétértelmű, a lehetséges fellépésnek magában kell foglalnia az Oroszországból Németországba irányuló gázellátás korlátozását, köztük az Északi Áramlat 2 gázvezeték elzárását is, valamint a német gázellátás visszafordítását Ukrajna irányába.

 

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden Washingtonban újságíróknak elmondta, hogy a megállapodás néhány részlete még kidolgozás alatt áll, de a német fél hasznos javaslatokat terjesztett elő, és sikerült előrelépést tenni a közös cél érdekében, hogy Oroszország ne tudja fegyverként használni az energiaexportot.

A megállapodás másik fontos eleme, hogy mindkét fél kötelezettséget vállal az ukrajnai energiaágazat korszerűsítését, hatékonyságát célzó – köztük az energiaátalakításba, energiahatékonyságba és energiaellátásba – történő beruházások fokozására, hogy ezzel is ellensúlyozza az új vezeték Ukrajnát ért negatív gazdasági hatásait

 – emelte ki a Reuters. A tervezet szerint az Egyesült Államok és Németország egy úgynevezett Zöld Alapot hozna létre, ezen keresztül egymilliárd dolláros beruházással támogatná Ukrajna tisztább energiaforrásokra való átállását. Ennek kezdő lépéseként Németország 175 millió dollárt fektet az alapba. Németország egy külön megbízottat is kijelöl az Ukrajnával kötött kétoldalú energiaprojektek támogatására, aki 70 millió dolláros büdzsével rendelkezik majd. A megállapodás emellett arra kötelezi Németországot, hogy pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajna számára az Oroszországgal 2024-ben lejáró gázszállítási megállapodás 10 éves meghosszabbítására, mely tárgyalások legkésőbb szeptember 1-jén megkezdődnek. Moszkva kijelentette, hogy fontolóra veszi a jelenlegi tranzitszerződés meghosszabbítását, de csak akkor, ha Kijev vonzó feltételeket kínál.

Derek Chollet, az amerikai külügyminisztérium tanácsadója kedden érkezett Ukrajnába, hogy tisztázza a vezetékkel kapcsolatos kérdéseket, így a végleges megállapodás várhatóan még Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatását megelőzően megszületik.

Németország Amerikai Egyesült Államok Ukrajna megállapodás északi áramlat 2.
Kapcsolódó cikkek