Románia nem vesz részt a Nemzetközi Beruházási Bank tőkeemelésében – jelentette ki  Florin Citu román miniszterelnök kedden. 

A román kormányfő egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: meglepte Alexandru Nazare múlt héten leváltott román pénzügyminiszter döntése, aki azt kérte a kabinettől – és ennek érdekében aláírt egy memorandumot –, hogy 

14,3 millió euróval járuljon hozzá az orosz Nemzetközi Beruházási Bank tőkeemeléséhez. 

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A miniszterelnök kifejtette: nem változott a véleménye, amelyet ellenzékben is vallott, miszerint Romániának semmi haszna nem származik abból, hogy részt vesz ennek a banknak a működésében. 

Kellemetlenül meglepett, amikor tudomást szereztem az emlékeztetőről, amit a volt pénzügyminiszter aláírt. Vizsgálatot kell indítanunk, hogy lássuk, ki győzte meg a volt tárcavezetőt, hogy Romániának hasznos lenne finanszírozni ezt az orosz bankot

 – mondta Citu. 

Citu a múlt csütörtökön váltotta le Nazaret, jelenleg a kormányfő az ügyvivő pénzügyminiszter. Citu szerint Nazare rosszul kommunikált, és megkésett néhány reform alkalmazásával. A román média azonban tudni véli, hogy inkább a Nemzeti Liberális Párton (PNL) belüli viták vezettek a leváltásához, ugyanis Nazare Ludovic Orban jelenlegi PNL-elnököt támogatja, akinek a liberálisok szeptemberi tisztújító kongresszusán éppen Citu lesz a kihívója.