Nemzetközi gazdaság

Vakarhatják a fejüket a Fednél a munkaerőpiaci adatok után

A pénteken közzétett amerikai júniusi foglalkoztatási adatok feladják a leckét a Federal Reserve döntéshozóinak. Csak egy dolog biztos: a bérek oldaláról folyamatos utánpótlást kap az inflációs nyomás, a munkaerőpiac azonban messze van attól, hogy visszanyerje egészségét.

Az Egyesült Államokban 850 ezer új munkahelyet hoztak létre júniusban a nem mezőgazdasági szektorokban, az elemzői konszenzus által előrevetített 700 ezernél is jóval többet.

Ez 2020 augusztusa óta a legmagasabb havi szám, és amikor pénteken közzétették az adatokat, első látásra logikusnak tűnt, hogy erősítik a dollárt és felfelé tolják az amerikai állampapírok hozamait, hiszen a Federal Reserve a javulásához kötötte a monetáris szigorítás megkezdését. A piacok reakciója azonban szinte perceken belül rávilágított, hogy mégis csak valami gond van a pénteken közzétett adatcsomaggal.

Fotó: Daniel Slim / AFP

Az adatok közlése környékén ugyan a dollár tényleg erősödött és a kötvényhozamok emelkedtek, de aztán villámgyors irányváltás következett. Feszült figyelem övezte adatok közlése után a piacokon gyakran fordítanak rövid távon pozíciót, és a dollár a fő keresztekben fontos ellenállási szintekhez érkezett a közelmúltban, John Hardy, a Saxo Bank fő devizastratégája szerint azonban itt a "nem mind arany, ami fénylik" effektusról van szó. A kétségkívül meglepően jó álláshely-számokkal együtt ugyanis más adatokat is közzétettek, amelyek kevésbé optimista képet festenek a horizontra.

A munkanélküliségi ráta a várt csökkenés helyett a májusi 5,8 százalékról 5,9 százalékra emelkedett.

A foglalkoztatottak számában az elmaradás a járvány előtti, tavaly februári csúcshoz képest hétmillió alá csökkent, de minden jel arra utal, hogy tartós károk keletkeztek a munkaerőbázisban, például a korai nyugdíjba vonulások miatt, amit az ösztönzött, hogy a részvényárak szárnyalása megdobta a nyugdíjmegtakarítások értékét.

Az állásadatokat javíthatta, hogy a korábbi éveknél több diák vállalt munkát, az állam pedig kevesebb szezonálisan alkalmazott dolgozót küldött el a nyár beköszöntével a szokottnál, például mert az otthoni oktatásra áttért iskoláknak eleve kevesebb emberre volt szükségük.

A gazdaság felpörgése kirajzolódik az adatokból,  a szabadidős szolgáltatások és a vendéglátás-szállásadás 343 ezer álláshelyet teremtett júniusban, és más szektorokban is nagy az éhség a dolgozókra, de vagy nem találnak embert a vállalkozások, vagy csak a korábbiaknál jelentősen magasabb bérért. A munkaerőhiány hozzájárul az felpörgetéséhez, aminek a kordában tartása a Federal Reserve dolga, a monetáris szigorítás azonban a még mindig szorult helyzetben lévő munkaerő-piacot sújtaná, amelynek a segítése szintén a jegybank feladata. Nem véletlen, hogy az elemzők véleménye megoszlik arról, mit olvasnak majd ki az adatokból a Fed döntéshozói. Hardy kizártnak tartja, hogy a pénteki adatok a szigorítás irányába hatnának. James Knightley, az ING fő közgazdásza szerint azonban a bérnyomás miatt tartósan magas maradhat az infláció, ami már jövőre elvezethet a kamatemeléshez, egy évvel korábban, mint ahogy néhány hete a Fed döntéshozók többsége jelezte, előrébb hozva a korábbi 2024-es konszenzust.

Óvatosságot javasolt a Fednek a Nemzetközi Valutaalap abban a mai közleményében, amellyel éves rendes konzultációit zárta az Egyesült Államokkal. A banknak lehet, hogy "egy szűk időkeretben" kell levezényelnie a szigorúbb monetáris politikára felkészítő kommunikációját, elkerülve a piaci félreértéseket és a sokkszerű ármozgásokat

– írta a közlemény.

Eközben kockázat, hogy nem várt fordulatot vesz a járvány, vagy nem valósulnak meg maradéktalanul az amerikai kormányzat gazdaságösztönző tervei. Az inflációt felhajtó tényezők az IMF szerint is ideiglenesek, ugyanakkor azt ajánlják a Fednek, hogy az inflációs várakozások elszaladását ne engedje meg.

amerikai munkaerőpiac amerikai bérnövekedés amerikai államkötvény dollár jegyzés kamatok Federal Reserve - Fed amerikai munkanélüliség amerikai inflációs folyamatok
Kapcsolódó cikkek